Neki univerziteti će obavještavati roditelje studenata o borbi njihove djece sa mentalnim bolestima

174 studenta u Velikoj Britaniji i Walesu su počinila samoubistvo u 2019. godini.


Depressed young woman sitting on bed at home
Ilustracija: Envato

Univerziteti bi sada trebala obavijestiti roditelje ako su zabrinuti za mentalno zdravlje studenata, prema novim smjernicama Ureda za studente o prevenciji samoubojstava Ujedinjenog Kraljevstva.

U Engleskoj i Walesu 2019. godine zabilježeno je 174 slučaja samoubistava studenata, kaže Ured za nacionalnu statistiku, a više od dvije trećine ovih studenata nije bilo poznato službama podrške na njihovim kampusima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ožalošćeni roditelji godinama vode kampanju za bolje poznavanje znakova upozorenja. Jedan od tih roditelja je James Murray, čiji je sin Ben umro u dobi od 19 godina dok je bio na Univerzitetu Bristol. Ben je ubiti izbačen s univerziteta putem pisma, nakon što je propustio predavanja, zaostajao u poslu. Njegov otac James je za to saznao tek nakon što je umro.

S ovim novim smjernicama Ured za studente zatražio je od univerziteta da kreiraju politike o dijeljenju informacija s porodicama i prijateljima gdje postoji značajan rizik od samoozljeđivanja ili samoubistva.

Povjerenik za informisanje također je rekao da strahovi od kršenja zakona o zaštiti podataka ne bi trebali spriječiti osoblje da podijele svoje zabrinutosti.

25 britanskih univerziteta već koristi sustav “opt in” u kojem studenti dopuštaju osoblju da kontaktira roditelje ili drugu odraslu osobu od povjerenja s zabrinutošću za dobrobit. Ovim novim smjernicama od Univerziteta se traži da uvijek komuniciraju s roditeljima ako postoji zabrinutost za samoubistvo.

U smjernicama objavljenim na internetu, Ured za studente rekao je da prevencija samoubistava zahtijeva “strateški zajednički pristup” koji uključuje sigurnosne, ugostiteljske i kućanske usluge, kao i predavače i pomoćno osoblje, čime “prevenciju samoubistva čini institucionalnim prioritetom”.

Roditelji su dugo tražili veću podršku kako bi se spriječila samoubistva u kampusu. Međutim, jedna je prepreka to što se učenici klasificiraju kao odrasli, koji mogu imati svoje razloge zašto ne žele informisati određene odrasle članove porodice.

James Murray, Benov otac, od tada je pokrenuo uslugu za univerzitetske studente, Kooth, koja obećava pristup kvalificiranim savjetnicima za studente, koju financira NHS.