Neka te zima motiviše: Baci se na učenje uz naše savjete

Dani su kraći, noći duže, a hladnoća nas inspirira da mir potražimo ispod dekice s toplim napitkom u ruci, uz dobru knjigu ili film. Kako onda učiti?


ucenje hladno

Manjak sunca može prouzrokovati hormonalne promjene, dok manjak serotonina i dopamina direktno utiče na naše zdravlje i raspoloženje, piše libertas.hr.

No, zima je u stvari odlično vrijeme da se pozabaviš zaostacima kada je u pitanju fakultetsko gradivo ili da stekneš neka nova znanja. Ukoliko nisi obožavatelj hladnoće, velike su šanse da će te manje zanimati izlasci, a lijepi dani rjeđe mamiti da ih provedeš u akciji na otvorenom. Kao studentu, ovo doba za tebe može biti izuzetno izazovno, ali postoje načini da izazove pretvoriš u prednosti.

Napravi popis – i drži ga se

Popis svega što moraš napraviti pomoći će ti da ne zaboraviš svoje obveze u trenucima kada ti misli odlutaju. Odredi prioritete – najvažniji su oni ispiti za koje trebaš najviše pripreme i koji ti zadaju najviše muke. Na njih ćeš vjerovatno potrošiti najviše vremena, zato se pobrini da kreneš s učenjem na vrijeme i predvidiš dovoljno vremena za usvajanje potrebnog gradiva.

Ako ti određena materija brzo dosadi, uvedi rotacijsko učenje – potroši 45 minuta na jednu temu, a zatim se, nakon kraćeg odmora, na 45 minuta posveti sasvim drugom predmetu. Svakako pripazi da te simultano obrađivanje gradiva ne zbuni, jer samo ti najbolje poznaješ svoje mogućnosti. Naravno, ne zaboravi na vrijeme za zabavu, kako bi se mogao opustiti i napuniti energijom za sve izazove koji te očekuju. Samo zapamti da sve što odgodiš za sutra neće nestati – samo ćeš imati više posla odjednom.

Zanemari društvene mreže, barem nakratko

Nema veće i učestalije distrakcije od provjeravanja društvenih mreža svakih nekoliko minuta. Gdje su i što rade svi tvoji prijatelji? Kako je prošao jučerašnji izlazak? Propuštaš li nešto nezaboravno u ovom trenutku? Ko je objavio novi smiješni video? Umjesto da razmišljaš o takvim stvarima, zabavi se usvajanjem novih poglavlja u knjizi.

Neka ti pogled na društvene mreže bude nagrada nakon dužeg učenja ili određenog dijela usvojenog gradiva. Neka ta nagrada bude limitirana, jer jednom kada kreneš pregledavati sve objave, vrijeme će prilično brzo proletjeti. Nemoj da te zatekne nespremnog!

Pobrini se da ti bude udobno, ali ne preudobno

Neko bolje uči u udobnosti svog doma, dok druge motiviraju otvoreni prostori ili knjižara. Gdje god odlučiš usvajati novo gradivo, okruži se optimalnim uvjetima za rad. Ako znaš da ti je potrebna česta hidratacija, pobrini se da uz sebe uvijek imaš dovoljno vode ili nešto za prigristi. Uspavljuju li te zagušljivi prostori, neka prostorija u kojoj učiš bude prozračna ili barem ima prozor koji možeš po potrebi otvoriti. Ako ti smeta hladnoća, namjesti temperaturu za idealno učenje. Ono što bi trebao izbjeći je položaj koji će te više uspavati, nego motivirati.

Učenje na kauču ili krevetu zvuči primamljivo, ali ako vidiš da ti se nakon 15 minuta oči same sklapaju, možda je vrijeme da ipak uvedeš pokoju manje udobnu promjenu. Samo nemoj dopustiti da ti pripreme za učenje oduzmu više vremena nego sam proces učenja – dobar izgovor zlata vrijedi, ali neće pomoći da završiš godinu.

Iskoristi najproduktivniji period u danu

Neko se osjeća najspremniji za rad ujutro, dok je još svjež i odmoran nakon sna, spreman pokoriti svijet. Drugi jutro vide kao nužno zlo, na putu prema noći kada ih obuzima kreativnost. Trećima je najdraži dio dana upravo njegova sredina – sto ljudi, sto ćudi. Svoj kalendar obaveza planiraj prema razdobljima kada osjećaš da možeš uz najmanje uloženog truda dobiti najbolje rezultate. Odlučiš li ići „protiv sebe“, moglo bi se dogoditi da samo uzalud potrošiš dragocjeno vrijeme, koje si mogao iskoristiti za druge obaveze, one koje ne zahtijevaju mnogo koncentracije, no svejedno ih moraš obaviti. Kada je učenje u pitanju, zadovoljavanje forme nikad se neće pokazati produktivnim – odluči kada ćeš učiti i budi dosljedan, poslije ćeš biti zahvalan sam sebi.

Pokreni grupu za učenje ili potraži mentora

Studiranje u malim skupinama može biti učinkovit način za učenje, pod uvjetom da je skupina disciplinirana i može održati fokus. Zato je neophodno zakazati pauze za razgovore i odrediti za njih točno vrijeme, jer će se u protivnom događati u neplanirano vrijeme i sve uključene skrenuti s puta. Također, dobar mentor mogao bi igrati ključnu ulogu kada je motivacija u pitanju. Radi li se o osobi čije su navike slične tvojima, potraži njegov savjet i uči iz njegovog iskustva. Potraži pomoć među prijateljima i obitelji – podijeli neke od svojih ciljeva sa svojim najbližima i zamoli ih da ti budu podrška ako ikada pomisliš odustati ili budeš preispitivao svoje ciljeve i motive.

Pazi na svoju prehranu i vježbaj

Naš mozak najbolje funkcionira kada zdravije jedemo i brinemo o svojim prehrambenim potrebama. Brza hrana možda zvuči privlačno, ali jednom kada prođe euforija potaknuta šećerom, osjećat ćemo se još gore nego prije konzumiranja nezdrave hrane. Iskoristi jednu od pauza i prošetaj do najbliže tržnice. Napuni frižider i smočnicu voćem, povrćem i zdravim grickalicama, kako poslije ne bi došao u napast pozvati najbližu ili najbržu dostavu. Skuhaj jelo koje se može podgrijavati ili jesti više dana, a svejedno je hranjivo, kako ne bi morao gubiti vrijeme u kuhinji svaki dan.

Oni koji nađu vremena za vježbanje preko zime često imaju višu razinu energije tokom dana, što im omogućava da ostanu motivirani za postizanje svojih ciljeva. Dovoljno sna, zdrava prehrana i umjerena tjelovježba zasigurno čine čuda. Čak i malo manje sjedenja odlično je za tvoje tijelo, no raspitaj se o svim mogućnostima kada je u pitanju tjelovježba u tvom okruženju. Čak i ako nemaš novca za teretanu, samo trčanje u obližnjem parku može napraviti mnogo.

Kraj godine je blizu – iskoristi svaki dan

Tokom svoje akademske karijere, suočit ćeš se s izazovima, stresom, trijumfima, pogrešnim koracima i promjenama. A sve se svodi na to kako se nosiš s tim susretima koji određuju tvoj put do uspjeha. Bez obzira koliko je bilo stresno tokom dugih zimskih mjeseci, ne zaboravi da na kraju tunela postoji svjetlost.

Odredi svoj cilj i prioritete – ne samo da će ti to pomoći da ostaneš na pravom putu, već će te učiniti i sretnijim. Imati svrhu obično sa sobom donosi osjećaj ispunjenja. Nagrada za postignuće ili čak samo razmišljanje o tome kako ćeš se osjećati kada postigneš cilj može pomoći u proizvodnji hormona sreće. Budi realan i pokušaj predvidjeti kakve prepreke ti stoje na putu i vjeruj u sebe. Prati ispunjavanje svih kratkoročnih ciljeva, ma koliko mali bili, jer oni ti daju snagu za nastavak. Sretno!