Naučnici uspjeli pronaći posao u zemlji

Istraživanje tokom kojeg je tim naučnika pokušavao da pronađe posao u zemlji, trajalo je nepunih šest godina, a jučer je definitivno krunisano uspjehom.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovo je jedno od najvažnijih otkrića u našoj modernoj nauci i može predstavljati temelj na čijim osnovama će se vršiti nova istraživanja.

– Odmah po završetku postdiplomskih studija odlučio sam da se posvetim naučnom radu. Mentori su mi ponudili da se bavim potragom za poslom što je, po mnogima, najveći izazov koji jedan naučnik na našim prostorima može imati pred sobom, priča Milan Zarić koji je prvi počeo rad na ovom eksperimentu.

On se, kako kaže, posvetio izučavanju teorije i sva stečena znanja pokušavao je da primijeni u praksi.

– Usput sam upoznao još nekoliko kolega koji su, iako stručnjaci u drugim oblastima, imali isti cilj. Udružili smo snage, svoje znanje i trud smo usmjerili ka cilju i na kraju uspjeli da pronađemo posao. U ime cijelog tima želio bih da zahvalim svima koji su nas podržavali tokom rada na ovom istraživanju, a naročito našim porodicama koje su sve vrijeme vjerovale u nas. Namirnice i osnovne životne potrepštine kojima su nas snadbijevali tokom rada su bile faktor bez koga ovo otkriće ne bi bilo moguće, naglasio je on i dodao da su posao pronašli u jednoj kladionici i da će se svi članovi tima smjenjivati na njemu dok im ne istekne šestomjesečni ugovor.

Mladi naučnici se ne zadržavaju na ovom otkriću, pa su već najavili novi eksperiment. Oni će pokušati da otkriju da li je u zemlji moguće živjeti od svog rada, a njihovi roditelji su, kako saznajemo, u svojim bankama već aplicirali za kredit kojim će finansirali ovo istraživanje.

Napomena: Tekst satiričnog karaktera preuzet i prilagođen sa portala Njuz.net.

(Bojan Savić, Njuz.net)