Naučnici su dokazali da mačke razumiju fiziku

Kad bi mačka mogla raditi ispit iz fizike umjesto nas...


maca fizika

Koja je životinja po vašem mišljenju najpametnija? To je teško pitanje, jer su različite životinje dobre u različitim zadacima.

Upravo iz tog razloga, japanski su istraživači nedavno odlučili preformulisati to pitanje i otkriti koje su životinje bolje od drugih u jednoj od najsloženijih nauka: fizici. A ispostavilo se da to su mačke!

Klasični test sposobnosti životinje da pronađe logičnu vezu između događaja prilično je jednostavan. Prvo se životinji prikazuju dvije posude, jedna prazna, a druga napunjena hranom. Tada se zdjele počnu pomicati i konačno se sakriju iza zavjese.

Zadatak testirane životinje je da pogodi da će se hrana pojaviti s druge strane zavjese i da tamo otrči do nje. Mnogo životinja je “palo” na ovom jednostavnom testu, uključujući ptice, gmazove, pa čak i majmune.

Međutim, za mačke su naučnici zadatak učinili još težim. Ispitanici su morali povezati izvor zvuka sa pretpostavljenim objektom unutar poluprozirne kutije s rupom u njoj. Kutija je s vremena na vrijeme zašuštala, ali u njoj nije bilo ničega.

Zbog toga su mačke počele istraživati ​​kutije, dodirivati ​​ih šapama i izgledati zbunjeno. Ispostavilo se da su mačke mogle povezati zvuk sa kutijama čak i ako se u njima nije pojavio nikakav predmet.

Ovaj eksperiment je dokazao da mačke imaju visoko razvijeno razumijevanje uzročno-posljedičnih veza, koje leže u osnovi svih zakona fizike.

Pa kad mislite da se vaš brkati prijatelj ponaša čudno i čini se previše zainteresiran za neku trivijalnu stvar ne brinite i pustite ga da istražuje.

maca