Naučite bilo šta za samo 20 sati

Koliko nam je zaista vremena potrebno da nešto naučimo? Dajemo li sve od sebe i iskorištavamo li svaku minutu vremena koje nam je na raspolaganju? Šta ako je moguće naučiti sve za samo 20 sati?


  1. Vještinu razložite na dijelove

Prije početka učenja, morate sebi odrediti šta to želite znati po završetku učenja. Svaku vještinu koju želite naučiti, možete podijeliti u nekoliko manjih kategorija. Kada ih jednom razložite na dijelove, bit će vam lakše da shvatite i odlučite koji su dijelovi najvažniji, pa ćete prvo učiti njih.

2. Izaberite pravi način koji će vas dovesti do cilja

Sigurno vam se zna desiti da ste pred početak učenja u ogromnoj dilemi odakle ćete učiti. Neodlučnost može dovesti do odlaganja učenja, a sve sa opravdanjem kako vi zaista nešto korisno radite. Greška. Prvo odredite koji su vam pouzdani izvori. Zatim, dovoljno je koristiti 3 do 5 izvora da biste ostvarili cilj. U tome vam naravno može pomoći i Internet, Youtube, različiti studentski portali, sve dok to, naravno, ne pređe u zabavu. Ono što je od velike pomoći jeste i konsultacija sa kolegama.

3. Odstranite prepreke

Uklonite sve što vam može biti smetnja, kao što su uključen TV, mobitel, laptop itd. Oni predstavljaju slatke distrakcije, koje će vas brzo privući sebi, ukoliko niste dovoljno odlučni da što prije savladate materiju i ukoliko ste neraspoloženi za učenje. Ako neke informacije morate pronaći na internetu, pitati nešto svoje kolege i slično, sve te obaveze uradite odjednom. Nemojte dozvoliti da u pola učenja, vama sine nešto što ste zaboravili istražiti.

4. Vježbajte najmanje 20 sati

Svaki uspješan čovjek će reći kako je neophodan trud, rad i zalaganje kako bi se željeni cilj ostvario. Možda će vas sreća ponekad i poslužiti, ali to ne znači da se možete na nju osloniti. Uložite, kako Kaufman kaže, najmanje 20 sati u učenje nečeg novog, i rezultati će sami doći. Na svom je ličnom primjeru testirao ovu „teoriju“, učeći da svira instrument ukulele. Prvo je pomno analizirao muziku te shvatio da se neki akordi stalno ponavljaju. Zaključio je da će moći odsvirati skoro svaku pjesmu ukoliko njih savlada.

– Glavna prepreka prilikom učenja nove vještine nije intelektualne, već emotivne prirode. Bojimo se neuspjeha i sramote. Ali niko nema izgovor da ne nauči ono što ga zanima. Svi mogu odvojiti 20 sati mjesečno kako bi usavršili vještinu koju žele.

(Emina Dedović / STUDOMAT.ba)