Nakon protesta studenata u Travniku: Sastanak sa predstavnicima Vlade SBK završen bez dogovora

Studenti koji tokom akademske godine žive u studentskim domovima u Sarajevu, a iz Srednjobosanskog su kantona, jučer ujutru su protestovali ispred zgrade Vlade SBK-a u Travniku.


Foto: Travnicki.info
Foto: Travnicki.info

Tri autobusa u kojima je blizu 150 studenata jučer ujutru su iz Sarajeva krenula prema Travniku gdje su tražili hitan sastanak s premijerom Kantona Tahirom Lendom.

Nakon što Vlada SBK nije prihvatila zahtjev studenata smještenih u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave da cijenu subvencija na smještaj i ishranu vrati sa 189 KM na prvobitnih 219 KM, te nakon što su svi pokušaji za dogovor s premijerom Tahirom Lendom propali, odlučili su da svoja studentska prava zatraže pred zgradom Vlade.

– Protest je način putem kojeg su naše kolegice i kolege decenijama ranije dolazili do svojih ciljeva. Na ovaj način pratimo njihov primjer i koristimo demokratske alate kojih smo kao studenti svjesni. Studentski domovi u Sarajevu su najskuplji u regionu. Mi ne možemo dopustiti ovaj dodatni udar na naš džep. Borit ćemo se svim dopustivim mjerama da to i postignemo, rekao je za Klix.ba Samir Beharić, stanar studentskog doma.

Trenutno, studenti koji dolaze iz SBK smještaj plaćaju 30 KM više nego studenti koji dolaze iz drugih kantona. U studentskim domovima Nedžarići i Bjelave stanuje blizu 420 studenata iz SBK, koji će ovim potezom Vlade biti direktno pogođeni. Mnogi od njih će, u slučaju da se Vlada ogluši na studentske zahtjeve, biti primorani prijevremeno okončati studiranje u Sarajevu.

Nakon sastanka studenata i Vlade SBK: Bez dogovora

Sastanak studenata sa predstavnicima članovima Vlade Srednjebosanskog kantona je kasnije u toku dana održan, ali čini se da dogovor o visini subvencije za smještaj u studenstkim domovima u Sarajevu nije postignut.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a Katica Čerkez kazala je za Oslobođenje da su sastanku s predstavnicima studenata prisustvovali svi članovi Vlade.

– Nismo im mogli obećati i zadovoljiti njihove zahtjeve, ali smo im rekli da broj studenata koji mi imamo 821, u prošloj akademskoj godini, imali su subvenciju od 189 KM jedno smanjiti broj studenata a subvenciju povećati na 219 KM. To je jedino rješenje, ili  da se donese zakon o studentskom standardu, a taj zakon o studentskom standardu trebao bi da bude mjerilo jednako za sve studente, kazala je Čerkez.

Prema njenim riječima povećanje koje traže studenti je 31 posto, odnosno povećanje u budžetu za 246 hiljada.

– Vi znate kakvo je stanje sa županijskim proračunima, da nema nikakvih povećanja, a znate kako i agenda izgleda. Nema rasipanja sredstava, a isto tako znamo da su ogromna sredstva potrebna da bi se finansiralo obrazovanje od predškolskog do visokog, navela je Čerkez.

Premijer SBK-a Tahir Lendo izjavio je da visinu granta za subvencioniranje studenata u studentskim domovima diktiraju prihodi kantona koji su ograničeni te je naglasio da ne postoji mogućnost za povećanje subvencija.

– Proračun je u deficitu. Ne isplaćujemo regrese zaposlenima, što je naša obveza i imamo milionske tužbe po osnovu radničkih potraživanja. Imamo jasno grant za subvencioniranje smještaja u domovima i to je oko 1,5 miliona KM i nemamo prostora da radimo nikakvu gimnastiku,  kazao je Lendo, naglašavajući da subvencioniranje smještaja studenata u studentskim domovima nije zakonska obveza Vlade nego njena dobra volja.

(Klix.ba/Oslobođenje)