Nakon invazije na Ukrajinu: Studenti iz Rusije postali nepoželjni na univerzitetima u EU

Talas bjesomučne rusofobije bjesni Evropom do te mjere da su preko noći zaboravljena ljudska prava običnih građana Rusije koji su se zatekli u zemljama EU.


protest against russian invasion of ukraine people holding anti war sings and banners in street
Ilustracija: Envato

Rusi u inostranstvu su često izloženi uvredama, nije poželjno ni na ulici govoriti ruski, a studente s pasošem Rusije masovno su počeli da protjeruju s evropskih univerziteta.

Probleme te vrste imaju studenti u Francuskoj, Češkoj i Belgiji, kao i u mnogim drugim zemljama Evrope. Razlogom se smatra specijalna vojna operacija koju Rusija već šesti dan sprovodi na teritoriji Ukrajine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Povjerenik za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova objavila je 28. februara na svom Instragram profilu o izbacivanju ruskih studenata sa evropskih univerziteta. Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i nauke drži situaciju pod kontrolom i preduzima sve neophodne mjere da zaštiti prava ugroženih studenata.

Moskaljkova je istakla da građani Rusije imaju probleme i u drugim zemljama. Na primjer, vrijeđaju ih i nanose štetu njihovoj imovini.

Neki od univerziteta u Moskvi i Sankt Peterburgu spremni su da daju šansu svim ruskim studentima koji su zbog talasa rusofobije izbačeni sa stranih univerziteta. Oni će moći da se vrate u svoju domovinu i besplatno nastave školovanje u Rusiji.

Problemi ruskih studenata u Evropi

Prije nekoliko dana u Amsterdamu je održan antiratni protest na glavnom trgu. Slogani i plakati bili su isključivo protiv rata, a ne protiv ruskog stanovništva, ispričala je na jednom od ruskih TV kanala studentica na školovanju u Holandiji koja se predstavila kao Margarita.

Ona, međutim, dodaje da je prema riječima njenih drugarica koje studiraju u Njemačkoj i Austriji, situacija dosta drugačija i da se na tamošnjim antiratnim protestima otvoreno iskazuje agresivan stav prema Rusima.

Nijemci, kako kaže, optužuju Ruse, dok ih u Beču proklinju i žele im sve najgore: od oduzimanja viza, gašenja kreditnih kartica, pa sve do kletvi da žele da ih zadesi ista muka.

– Moja prijateljica je izbačena iz univerziteta u Češkoj. Dok u Engleskoj studira drug, čije je školovanje pod znakom pitanja. Cijela ova situacija je strašna, kaže ova djevojka.
Margarita dodaje da se i u Holandiji odnos prema Rusima zbog cjelokupne situacije znatno promijenio.

 – Rektor univerziteta je 25. februara poslao pismo svim ruskim i ukrajinskim studentima u kojem navodi da rukovodstvo univerziteta saoseća sa trenutnom situacijom u našim zemljama. Poželio nam je sve najbolje i poslao link službe koje pružaju psihološku pomoć, objašnjava ona. Otprilike isto pismo dobila je i njena prijateljica, koja studira u Berlinu, prenosi Bl-portal.com.

„Lične sankcije“

Ruska studentica Aljona koja živi i studira u Pragu izjavila je za ruske medije da su pojedini nastavnici Visoke ekonomske škole počeli da primjenjuju „lične sankcije“ protiv Rusa. Na primjer, jedan od profesora izbacio je Ruse sa časa. Rukovodstvo univerziteta reagovalo je na ovaj incident zabranivši predavačima ovakvo neprofesionalno ponašanje.

Kasnije je češko ministarstvo prosvjete izdalo priručnik za studente i učenike u kojem se nalazi objašnjenje da se prema ljudima ne treba loše ophoditi zbog njihove nacionalnosti. Aljona je primijetila da se u Češkoj, generalno, prema Rusima postupa prilično adekvatno, ali se na ulicama i dalje dešavaju razne neprijatne situacije.

Savjet studentima

Nezavisni analitičar obrazovanja Boris Derevjagin je za jedan ruski portal prokomentarisao situaciju o protjerivanju ruskih studenata sa evropskih univerziteta.

– Treba detaljno pogledati ugovore između studenta i univerziteta. Moguće je da dokumenti sadrže klauzulu po kojoj obrazovna ustanova ima pravo da jednostrano raskine ugovor bez navođenja razloga, konstatuje specijalista.

Međutim, on je naglasio da studenti svakako imaju pravo da tuže obrazovnu ustanovu za ovakav postupak. Svaka osoba bez obzira na nacionalnost ima pravo na obrazovanje. Ekspert je ovo dešavanje nazvao jednim od oblika diskriminacije, jer u ovom slučaju vlasti ignorišu zakon i ne preduzimaju ništa zbog nacionalne pripadnosti studenata.

Ruski studenti se nadaju da će vlasti univerziteta u zemljama u kojima studiraju preduzeti određene mjere i da će se agresivno ponašanje prema Rusima smanjiti.