Nakaš: Studenti kroz UNSA mogu dobiti svjetsko obrazovanje

Nove generacije studenata traže djela, žele vidjeti šta im to možemo ponuditi, poručuje Nakaš.


unsa1

Prorektorica za međunarodnu suradnju Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Enita Nakaš smatra da je Sajam stipendija u Sarajevu jedinstvena prilika da studenti vide šta im to sve nudi Univerzitet u Sarajevu, gdje mogu otići na razmjenu i kakve to mogućnosti imaju.

– Za nas je najvažnije da naši studenti shvate da praktično, kroz Univerzitet u Sarajevu, mogu dobiti svjetsko obrazovanje. Mogu da odu i da se vrate na svoj univerzitet i u svoj grad, kazala je novinarima.

Kako je naglasila, Univerzitet u Sarajevu poduzeo je sve korake da svi rezultati koje studenti ostvare tokom razmjene budu praktično priznati, bez obzira da li se radi o prvom, drugom, integrisanom ili trećem ciklusu studija.

– Na Sajmu su imali priliku da se informišu o programima institucija iz više od 18 zemalja. Sa međunarodnom suradnjom brzo mogu vidjeti dobre prakse i primjene odnosno za koje se to stvari vrijedi zalagati kao student, smatra.

Za današnju generaciju studenata kaže da, sa aspekta učenja i obrazovanja, nije ista kao što su to bili ranije. Oni, kako je kazala, traže djela odnosno posve drugačiji sistem obrazovanja, nego je to bilo ranije.

– Generacija rođena u periodu od 1995. do 2010., to su ponajviše naši studenti. To je generacija koja će uskoro doći na tržište rada i treba ih dodatno obrazovati. Oni traže djela, traže da vide šta im mi to možemo ponuditi. Oni su prerasli generaciju onih koji su tražili da budu osviješteni, to je onaj period dok je Univerzitet bio u načelima kampanje nudimo i imamo. Sajam stipendija je praktični dokaz, i naše djelovanje prema njima, da imamo resurse koji su im na raspolaganju, kazala je prof. dr. Nakaš.

Sajma stipendija održan je u Rektoratu UNSA, a sudjelovali su izlagači iz 18 zemalja. Najviše izlagača (institucija i univerziteta) je iz Republike Francuske, počasnog gosta tog sajma. Jedan od ciljeva Sajma je i intenziviranje saradnje i povezivanja akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu sa akademskom zajednicom Republike Francuske.

Organizator 13. Sajma stipendija je Služba za međunarodnu suradnju Univerziteta u Sarajevu u suradnji sa Ambasadom Republike Francuske, Campus France i Francuskim institutom i uz podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.