Najzanimljivija biblioteka na svijetu

Biblioteka Beinecke svoj neobični dizajn koji privlači pažnju duguje tome što mora štititi stare knjige i rukopise. Zbog toga nema ni prozora, ali zahvaljujući svega 3,2 centimetra tankim zidovima, prolazi dovoljno svjetlosti kako bi se uz nju moglo čitati, a da ne šteti knjigama.


b075d763 resize 781x0x100

Neobična mramorna zgrada bez prozora koja se nalazi u sklopu kampusa univerziteta Yale skrivena od pogleda znatiželjnika skriva i pravo blago – kolekciju od oko 180 hiljada primjeraka izuzetno rijetkih i vrijednih knjiga, među kojima je i Gutenbergova Biblija iz 1455. Jedna je od najvećih biblioteka na svijetu posvećenih isključivo vrlo rijetkim primjercima knjiga i ranih rukopisa, prenosi educentar.net.

Biblioteka Beinecke svoj neobični dizajn koji privlači pažnju duguje tome što mora štititi stare knjige i rukopise. Stoga nema ni prozora, ali zahvaljujući svega 3,2 centimetra tankim zidovima, prolazi dovoljno svjetlosti kako bi se uz nju moglo čitati, a da ne šteti knjigama. A noću zgrada poprima jantarni sjaj zahvaljujući svjetlima iz biblioteke koja prodiru van kroz blago prozirne mramorne zidove.

Centralno je mjesto u biblioteci stakleni toranj na 6 spratova u kojem se čuvaju najrjeđi primjerci knjiga i rukopisa. S obzirom na to da se knjige moraju čuvati u određenim uvjetima kako bi se što duže očuvale, ovaj dio nije otvoren za javnost. Njega okružuje izložbeni prostor u kojemu je i primjerak Gutenbergove Biblije. Podrumski katovi uključuju kolekciju od gotovo milion drugih knjiga, a oni su otvoreni za javnost.

Beinecke čuva knjige štampane u Latinskoj Americi prije 1751., u Sjevernoj Americi prije 1821., novine štampane u SAD-u prije 1851., europske pamflete tiskane prije 1801. te slavenske, istočnoeuropske i bliskoistočne knjige iz 18. stoljeća, kao i mnoge druge. Kolekcija se proširila na knjige koje uključuju i one štampane u naše vrijeme, ograničene primjerke i umjetničke knjige, ali i hiljade arhivskog materijala od onog pisanog na papirusu do srednjovjekovnih rukopisa.

Biblioteku je dizajnirao arhitekt Gordon Bunshaft, a njezina gradnja dovršena je 1963. Ime je dobila po porodici koja je donirala puno kolekcija biblioteci, ali i finansijski potpomogla njezinu izgradnju.

(STUDOMAT.ba)