Najveće žrtve predrasuda: 5 zanimljivosti o crnim mačkama

Nepravedno optužene, crne mace vijekovima su proživljavale progon i torturu. Međutim, u mnogim zemljama svijeta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donijele sreću, novac, uspjeh, sigurnost.


Crne mačke su najveće žrtve predrasuda, iako je jedino po čemu se izdvajaju zapravo samo boja njihovog krzna, prenosi mreza-mira.net.

Advertisements

Ovo su samo neke od zanimljivosti o ovim slatkim macama:

1. CRNE MAČKE SE SMATRAJU NAJBOLJIM PRIJATELJIMA MORNARA

Mačke su bile rado viđene na brodovima kako bi hvatale miševe, ali mornari su uglavnom preferirali crne mačke verujući da donose sreću i da će im osigurati bezbedan povratak kući.

2. SVE CRNE MAČKE SU U STVARI TAMNO PLAVE

Na odgovarajućem svjetlu nijanse dlake crnih mačaka variraju od crne kao ugalj, sivo-crne do braon-crne. Postoje 22 razlačite vrste crnih mačaka, a jedina zvanično priznata je bombajska rasa čija pigmentacija crne dlake je mnogo veća kod mužjaka nego kod ženki, a visok nivo melanina u pigmentu prouzrokuje žute oči.

3. EGIPĆANI SU IH OBOŽAVALI KAO BOGOVE

Advertisements

Stari Egipćani su izrazito cijenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačija boginja. Za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako ko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen!

4. IMAJU SVOJ DAN

Malo njih zna da se 17. augusta proslavlja Svjetski dan crnih mačaka. Ovaj dan ustanovljen je kako bi se odala počast ovim prelijepim mačkama o koje smo se kroz vijekove mnogo ogriješili zahvaljujući predrasudama i sujeverjima.

5. VJERUJE SE DA ODRŽAVAJU SRETAN BRAK

U Midlandsu (Velika Britanija) vjeruju da je crna mačka povezana sa sretnim brakom, te su crne mace često naslikane na pozivnicama za vjenčanje, karticama za mladence, kao i drugim ukrasima povezanim s vjenčanjem.

(STUDOMAT.ba)