Najperspektivnija zanimanja današnjice

Pri upisima na fakultete važna nam je mogućnost zapošljavanja nakon završavanja istih. Trendovi u zapošljavanju se mijenjaju, ali ipak postoji konstanta.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Internet portal CareerCast sastavio je listu deset najperspektivnijih zanimanja u 2017. godini s predviđanjem da će ta zanimanja s promjenom klime na tržištu rada samo dobivati na značaju.

Svoju su listu temeljili na četiri faktora: radno okruženje, prihodi, potražnja i razina stresa koju taj posao uključuje. Zanimljivo je da pri vrhu liste dominiraju zanimanja temeljena na zdravstvu i matematici. Predviđa se da se takvi rezultati neće ubrzo mijenjati.

Logoped

U suvremenom društvu izuzetno je bitna komunikacija. Logoped je stručnjak koji se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem, terapijom i znanstvenim istraživanjem poremećaja govora, glasa, govornog i pisanog jezika u djece, odraslih i starijih osoba. posao je zanimljiv i može se obavljati u različitom okruženju s različitim dobnim skupinama. Ovo je zanimanje u regiji već godinama na listama deficitarnih zanimanja.

Radni terapeut

Radni terapeuti rade s djecom i odraslim osobama sa smanjenim tjelesnim i mentalnim sposobnostima kako bi oni mogli što lakše obavljati svakodnevne aktivnosti.

Software inženjer (Software Engineer)

U novije vrijeme nijedna lista poželjnih zanimanja ne može proći bez informacijskih stručnjaka. Software inženjerstvo nalazi se među 10 najboljih zanimanja u svijetu. Kod nas ili inozemstvu, posao je osiguran.

Matematičar

Kada neko spomene zanimanje matematičara, prva asocijacija je profesor matematike. Ali u svijetu je to sve traženije zanimanje čija će potražnja samo rasti. I to za 21 posto do 2024. godine Danas postoji niz područja gdje su matematičari traženi: od financija, zdrastva, znanosti, građevine… Godišnja im je plaća gotovo pa direktorska. Nije teško zbrojiti 2 i 2 i vidjeti potencijale najmrskijeg predmeta većine učenika.

Univerzitetski profesori

Vaši mučitelji su ugledni članovi akademske zajednice s dobrim poslom i još boljim plaćama. Ako ste pozelenjeli od ljubomore, zamislite koliko su se oni morali namučiti kako bi dobili sve one dr. sc. mr. skraćenice ispred imena.

Data scientist

Prije 10-ak godina ovo zanimanje nije ni postojalo, a danas je stekao titulu „zanimanja 21. stoljeća“. Područje zanimanja ovih stručnjaka je široko: uz pomoć podataka, matematike i programiranja određuje se raspoloženje ljudi na društvenim mrežama, odobravaju bankarski krediti, planiraju marketinške kampanje, rade genetska istraživanja, konstruiraju inteligentni roboti i predviđaju rezultati izbora. Za obavljanje ovog posla morate posjedovati znanje o programiranju, statistici i matematici.

Stručnjak za informacijsku sigurnost

Kako bi se zaštitili od hakera i krađa povjerljivih informacija na Internetu, sve velike tvrtke ulažu u informacijsku sigurnost.

Aktuar

Lijepo zvuči, a lijepo se i plaća. Aktuar je stručnjak koji se, koristeći matematičke metode teorije vjerojatnosti, statistike i financijske matematike bavi problemima financijske neizvjesnosti i rizika. Ovo se zanimanje proglašava jednim od najboljih u svijetu, a i kod nas zarađuju dosta dobre iznose. Kako bi postao dio ove male skupine ljudi, trebaš imati dobro razvijene matematičke i komunikacijske vještine te kreativnost.

Medical services manager

Ovo zanimanje još nije zaživjelo u kod nas, ali u svijetu visoko kotira. Njihova je zadaća organizacija kliničkih i bolničkih ustanova.

Statističar

Statistike pokazuju da je najperspektivnije zanimanje statističara. Prikupljanjem i analizom podataka utječu na mnoga područja, a interes za statistiku iz godine u godinu samo raste.

(Icm-vukovar.info)