Najljepša knjižara na svijetu se nalazi u Veneciji i ima preslatke stalne goste

Najljepša knjižara na svijetu, koja se nalazi u Veneciji, Libreria Acqua Alta poznata je i kao „knjižara u visokim vodama“ i to iz sasvim razumljivih razloga.


7
Foto: Profimedia

Venecija je ipak grad kanala, koji leži na vodi i kao takav je sklona poplavama. Kako bi zaštitili stotine vrijednih i starih knjiga, vlasnici knjižare smislili su maštovito rješenje.

Knjižaru je 2004. godine osnovao Luigi Frizzo, rođen u Ficenzi, ali je postao Venecijanac. Uspijeva da predstavi svoj grad na veoma jedinstven i autentičan način, zahvaljujući svojoj kreativnosti i genijalnosti. Knjige, čudan namještaj, mačke i naravno voda „smještene“ u njegovoj knjižari, simboli su Venecije.

Da bi zaštitio mnoge knjige od vode koja povremeno ulazi u radnju, umjesto polica koristi gondole, kanue, čamce i bačve. Ne oslanja se na digitalni katalog, ali napamet zna sav inventar. Stepenište je napravljeno od uništenih knjiga predviđenih za bacanje. Čak je i izlaz za slučaj opasnosti mjesto za divljenje. Tu je i prozor za pozdravljanje gondola u prolazu, piše Punkufer.

Knjižara se proslavila i svojim stalnim gostima, a sada već domaćinima: mačkama lutalicama koje su u toplini soba krcatih knjigama pronašle svoj mir. Između knjiga uvijek postoji mala činija sa hranom za njih.

Ova fotogenična knjižara mnoge podsjeća na stare tavane pune antikviteta u kojima knjige nisu složene po nekom strogom redu. Pomalo haotični raspored daje joj dodatni šarm i to je upravo ono što privlači brojne turiste.

U svakom slučaju, ovo će biti dio Venecije koji nikada nećete zaboraviti. Posebno ako volite knjige.