Najkraći IQ test je ponovo popularan na društvenim mrežama: Znate li odgovore na tri pitanja?

Ukoliko želite provjeriti koliko ste inteligentni u tome vam može pomoći najkraći IQ test na svijetu koji je posljednjih dana ponovo popularan na društvenim mrežama.


mock up human brain with scattered puzzle pieces yellow blue background six cubes which you can write word autism your font

Najkraći IQ test na svijetu sastoji se od tri pitanja, a korisnici na TikToku testiraju svoju inteligenciju pokušavajući dati odgovore.

Ovaj IQ test zapravo je nazvan “Test kognitivne refleksije” te je bio dio istraživačkog rada koji je 2005. godine objavio profesor MIT-a Shane Frederick.

Ukoliko tačno odgovorite na sva pitanja smatrat ćete se “pametnijim od 80 posto čovječanstva”.

Psiholog Frederick postavio je ista pitanja 3.428 ljudi u periodu od 26 mjeseci. Od svih tih ljudi, samo 17 posto je odgovorilo na sva tri pitanja ispravno, a 33 posto je odgovorilo na sva tri pogrešna.

Pitanja glase:

Palica i lopta koštaju ukupno 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

Baseball Bat And Ball

Ako je pet mašina potrebno pet minuta da naprave pet dijelova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 dijelova?

Automated drilling machines

U jezeru se nalaze lopoči. Svakoga dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju cijelo jezero, koliko je potrebno lopočima da prekriju pola jezera?

Water Lily

Ukoliko ste pogrešno odgovorili na bilo koje od ovih pitanja – ne brinite jer ih je Frederick dizajnirao da “daju impulsivne pogrešne odgovore” gdje bi vaš mozak “skočio” na pogrešan zaključak prije nego što shvatite svoju grešku.

Tačne odgovore pročitajte u nastavku…