Najbolji studenti ostaju u BiH: “Čvrsto vjerujem da neću otići iz zemlje u kojoj sam rođen”

Postoje još uvijek u našoj zemlji studenti koji smatraju da im otadžbina pruža šansu da ostvare svoje snove.


blonde student girl stands in the autumn park with notepad in hands
Foto: Envato

Neki od najboljih studenata javnih univerziteta nakon stečenih diploma odlučili su da svoje karijere grade u BiH, tačnije u BH entitetu RS, jer smatraju da im otadžbina pruža šansu da ostvare svoje snove.

Jedna od njih je Angelina Dulić koja je Medicinski fakultet u Banjaluci završila sa prosječnom ocjenom 9,4. Njen trud, humanost i studentski angažman prepoznali su i nadležni u Banjaluci koji su joj dodijeli i Nagradu grada mladima.

Dulićeva priča da će život i profesionalnu karijeru sigurno nastaviti u RSu.

– Budućnost vidim u Banjaluci, jer tu svakodnevno dajem svoj doprinos u razvoju i to ne samo studentskog života. Na mladima je da ovaj svijet boje u najljepše boje, rekla je Dulićeva.

Angelina je za vrijeme svog studiranja ostavila pečat kada je u pitanju rad na boljim uslovima studentskog života, ali kako kaže, taj posao još nije završen jer su uslovi za život mladih daleko od savršenog, prenosi Srpskainfo.ba.

– Kao predsjednica Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine RS i organizator naučne konferencije “Mladi u susret nauci”, akcenat sam stavljala na međusobna druženja. Borim se i dalje za veće stipendije i bolje uslove za mlade u našoj zemlji, jer čvrsto vjerujem da u nama leži i snaga i nada da se izborimo za bolju budućnost, kaže Dulićeva.

Ponos Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Duško Baškalo iz Gradiške, koji je lani diplomirao sa najboljim rezultatom u historiji ove visokoškolske ustanove, opciju da napusti otadžbinu nije ni uzimao u razmatranje.

– Čvrsto vjerujem da neću otići zemlje u kojoj sam rođen. Treba jasno da postavimo cilj i da idemo za njim pa uspjeh neće izostati, nebitno gdje živimo, rekao je Baškalo.

Nakon uspješnog studiranja i prosjeka 9,91, Dušku je ponuđen posao asistenta na bezbjednosnim naukama gdje trenutno predaje na predmetu “Uvod u bezbjednost”.

– Materija predmeta koje smo imali je srž onoga ono što me pokreće. Mogu reći da sam na ispitima iz predmeta krivičnog prava i bezbjednosti briljirao, imao sam sve desetke. Jedina sedmica je iz engleskog jezika i u pitanju izborni predmet, dodaje Baškalo.

Priznaje da je pred svaki ispit imao neku vrstu treme.

– Imao sam teške trenutke, posebno kad sam na ispit izlazio sa ciljanom ocjenom, najvećom. Sasvim je normalno da se brinete kada vam je istinski stalo do stvari koje radite, kaže Baškalo.

Studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjednica Omladinskog udruženja studenata Milica Ivković, koja na četvrtoj godini ima prosjek iznad devet, svoju budućnost ne planira graditi van RS-a.

– Kada me je moj trud i rad doveo do mjesta predsjednice Omladinskog udruženja studenata ETF, shvatila sam da ništa nije nemoguće. Zbog toga čvrsto vjerujem u svoju odluku o ostanku u svojoj zemlji i sljedeći cilj mi je da lično doprinesem njenom razvoju, kaže Ivkovićeva.

Iako najbolje ocjene tokom studiranja zahtijevaju brojna odricanja, Angelina Dulić kaže da je dobra organizacija ključ svakog uspjeha.

– I ja sam primjer toga. Moguće je studirati, putovati i istovremeno voditi aktivan studentski život, dodaje Dulićeva.