Najbolji savjeti za studente: evo kako se bez stresa naviknuti na učenje i polaganje ispita

Pametnom organizacijom radnog dana i dobrim navikama sve obaveze koje nosi studiranje mogu biti vrlo jednostavne.


advice 1571414135

Oko 160.000 studenata, koliko ih prema podacima Državnog zavoda za statistiku studira na javnim fakultetima širom zemlje, početkom oktobra kreće u nove studentske izazove. Povratak na fakultete znači ponajprije pronalazak kvalitetnog smještaja, ako studiraju izvan rodnog mjesta, te organiziranje prostora za učenje, piše mullersvijet.net.hr.

Mnogi od njih već na početku godine razmišljaju i smišljaju strategiju učenja kako bi uz što manje stresa i napora ispite dali na vrijeme i riješili se neizvjesnosti. Mnogi bi voljeli znati koji je ključ uspjeha i kako se najlakše provući kroz more knjiga koje je potrebno naučiti da bi se prošla godina. Pored potpune posvećenosti studiju, marljivosti, snalažljivosti i upornosti, treba se držati i određenih navika koje će sasvim sigurno pomoći tijekom studiranja.

Učite pametno

Prema nekim zaključcima na osnovu istraživanja metoda učenja, utvrđeno je kako je čitanje i “prelistavanje” udžbenika i skripti jedna od najneproduktivnijih metoda učenja. Veća je korist od čitanja zabilješki s predavanja i vježbi, te učenje na osnovu primjera i prethodnih ispita.

Označavajte ono što je važno u bilješkama i skriptama

Studenti vizualnog tipa posebice vole podvući vidljivim bojama važne definicije, pravila i napomene. Mnogima ovakva pomoć pri učenju omogućava lakše snalaženje i brže pamćenje. Od velike je pomoći i pisanje rukom. Tako se aktiviraju područja u mozgu koja pomažu da učite brže i bolje. Znanstveno je dokazano kako pisanje rukom pomaže u pamćenju i zadržavanju informacija.

Istražujte i preispitujte

Top studenti će po navici odmah istražiti svaki novi koncept ili ideju koju čuju na predavanjima. Informacija nikad nije dosta i ako o pojedinoj materiji imate više dodatnih informacija od ostalih studenata sigurno ćete polučiti bolji uspjeh. Profesori će prepoznati vašu radoznalost i nagraditi vas za dodatni trud.