Nagrada od 2700 KM: Student izdržao šest godina bez društvenih mreža

Iako je danas nemoguće živjeti bez mobitela i društvenih mreža, ovaj student je to uspio.


novac
Konvertibilne marke

U nekoliko smo navrata mogli zamišljati kako izgleda život bez društvenih mreža. Prvo je bilo kada je su pali Facebook serveri krajem prošle godine, a onda ponovno dok je do naših medija stigla vijest da će cijela Europa potencijalno ostati bez Zuckenbergovih “društvenih” proizvoda Facebooka i Instagrama, prenosi Mojfax.dnevnik.hr.

I dok većina nas ne može niti jedan dan bez “scrollanja” po društvenim mrežama, roditelji koji su odrasli neuronjeni u digitalni svijet trude se, na razne kreativne načine, djecu odvojiti od ekrana. Jedna majka je u tome i uspjela.

“16 za 16”

Još 2016. godine, Lorna Goldstrand Klefsaas izazvala je svog, tad 12-godišnjeg sina Siverta na izazov da se kloni društvenih mreža do svoje 18. godine. Ako ispuni izazov, majka će mu dati 1800 dolara.

Sin je na kraju i ispunio izazov te je 19. februara ove godine preuzeo svoju nagradu. Lorna je dobila inspiraciju za svoj izazov kada je na radiju čula priču “16 za 16”, u kojoj je neka majka svojoj kćeri dala 1600 dolara kada je napunila 16 godina, pod uslovom da ne koristi društvene mreže do svoje 16. godine.

Kako je odlučila ipak povećati vremensku granicu, odlučila je i “nagradu” povećati za još 200 dolara.

“To je stvar ponosa”

Sivert je kazao za CNN kako mu zapravo nije bilo teško živjeti bez društvenih mreža, a tokom tih 6 godina “offline” života nije puno ni razmišljao o tome, jer kao 12-godišnjak nije ih ni koristio puno.

Jedina aplikacija društvenih mreža koju je tada imao bila je Snapchat, koju je izbrisao dan nakon što ju je isprobao.

-Ne bih rekao da je ikada postojao trenutak i kojem sam mislio da ću se slomiti, kazao je budući brucoš.

-Kako je prolazilo vrijeme, to je sve više bila stvar ponosa, kaže.

Prva društvena mreža: Instagram

Nakon ispunjenja izazova, Sivert se ipak odlučio priključiti online svijetu pa je “njegov prvi prodor na društvene mreže: skidanje Instagrama”.

 – Definitivno postoji kriva učenja, kaže Sivert.

 – Vidim svoje prijatelje kako lete kroz svoje društvene mreže, a ja to još uvijek ne mogu, kazao je.

Rekla je da je to bila jedna od najboljih stvari na koje je potrošila novac.

 – Činilo se da su i drugi roditelji zainteresirani za isprobavanje izazova, kazala je majka za CNN.

Sivert je najmlađi od četvoro djece, a njegove tri starije sestre koristile su društvene mreže u svom odrastanju. Lorna je komentirala da je ponekad osjećala da su njene kćeri “previše zaokupljene” svojim aplikacijama i feedovima.

 – To je uticalo na njihovo raspoloženje, prijateljstva i bilo je pomalo depresivno, kazala je majka.

Kada je jedna od njenih kćeri imala 16 godina, majka joj je oduzela mobitel upravo zbog spomenutih razloga, kako kaže, kćer joj se ipak kasnije zahvalila na tome jer joj je to popravilo raspoloženje.

 – Iz nekog razloga, djeca i odrasli se osjećaju ugodno iza ekrana. Jako sam sretna što Sivert nije čitao nikakve negativne komentare, komentirala je majka za kraj.