Načelnik Hadžibajrić nagradio najbolje studente iz Općine Stari Grad Sarajevo

Načelnik Općine Stari Grad mr. Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas najbolje studente iz ove općine, dobitnike zlatnih i srebrenih znački Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2019/20. godini. Sedam studenata Filozofskog, Pedagoškog, Elektrotehničkog, Ekonomskog i Prirodno-matematičkog fakulteta nagrađeni su za svoj trud, rad i postignuti uspjeh, a ohrabruje činjenica da neki od njih već stiču i prva radna iskustva.


opcina stari grad

O odlasku iz Bosne i Hercegovine ne razmišljaju, što su potvrdili i tokom današnjeg prijema. Pored priznanja, načelnik Hadžibajrić uručio je studentima i novčane nagrade, a kako je istakao to je samo mali znak da se njihov trud i rad cijeni, te da podrška mladima nisu samo fraze.

– Danas smo okupili sedam najboljih studenata iz općine Stari Grad. Jedna studentica je dobitnica zlatne značke, a ostali su srebrene značke. Pitao sam ih da li žele napustiti BiH i nijedno nije reklo da to želi, što me zaista raduje. Iz razgovora sa njima sam saznao da su neki od njih već zaposleni i to je dokaz da ima prostora za zapošljavanje mladih i njihov ostanak u ovoj zemlji. Treba nam više pozitivnih priča, poput ovih, kazao je Hadžibajrić. Studentima je poručio da su im vrata Općine otvorena za svaku pomoć i podršku koja im bude potrebna.

Podrška mladima ogleda se i kroz stipendiranje učenika i studenata, te je najavljeno da će i ove godine Općina Stari Grad za te svrhe izdvojiti značajna sredstva i stipendirati više od 300 osoba. Osim toga, pri kraju je konkursna procedura prema kojoj će se u ovoj godini, po prvi put, stipendirati i učenici koji su nadareni sportisti.“Na godišnjem nivou za te svrhe izdvajamo više od 300.000 KM, a volio bih kada bismo stipendirali više učenika koji izučavaju stare i deficitarne zanate. Nažalost, i ove godine nam se prijavilo samo šest učenika koji izučavaju zanate jer nema zainteresovanih. Mi bismo ih stipendirali mnogo više kada bi mladi željeli da se bave zanatima,“ poručio je Hadžibajrić.

Nudžejma Durmišević je dobitnica zlatne značke Univerziteta u Sarajevu.

– Završila sam prvi i drugi ciklus na Filozofskom fakultetu, smjer anglistika i master smjer književnost. Ova podrška je jedan od elemenata u cijelom mom obrazovnom procesu. Najveću zahvalnost za ovaj uspjeh dugujem mojim roditeljima i svim ostalim duhovnim učiteljima, oni su me naučili da sve što radim, radim potpuno predano. Upravo zbog tog razloga ovo značajno priznanje nije bilo teško postići, a predstavlja još jednu stepenicu naprijed, kazala je Nudžejma.

Abdurahim Kalajdžić je dobitnik srebrene značke , a završio je prvi i drugi ciklus na Prirodno-matematičkom fakultetu, smjer genetika.

– Trenutno sam uposlenik Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju pri Univerzitetu u Sarajevu. Želim se iskreno zahvaliti načelniku Hadžibajriću koji je danas izdvojio svoje vrijeme i finansijska sredstva da nas nagradi za naš uspjeh. Mišljenja sam da studenti i mladi ljudi trebaju konstantno tražiti motivaciju, a ne čekati da im neko drugi da istu. Savjet sadašnjim i budućim studentima je da je sami traže i pronalaze motivaciju da rade ono što vole i što ih ispunjava, rekao je Abdurahim.

Među uspješnim studentima na današnjem prijemu bila je i Amila Jakubović koja je završila prvi i drugi ciklus na Elektrotehničkom fakultetu, smjer automatika i elektronika.

– Na drugom ciklusu studija sam imala prosjek 10,00, ali ukupno sa prvim ciklusom sam dobila srebrenu značku Univerziteta u Sarajevu. Jako je bitno da predstavnici vlasti, u našem slučaju Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem afirmišu pozitivne stvari u društvu. To je odličan pokazatelj mladima ove zemlje da se ovdje itekako može uspjeti ako se to istinski želi. Sama sam svjedok odlaska velikog broja mojih kolega, pretežno u zemlje srednje Evrope. Imala sam konkretnu ponudu iz Beča da tamo radim, ali to nisam željela, jer smatram i da se ovdje može uspjeti i na taj način graditi bolje društvo, poručila je Amila.

Priznanja su danas dobili: Nudžejma Durmišević (Filozofski fakultet) – dobitnica priznanja ‘Zlatna značka’, te Ermina Ribić (Filozofski fakultet), Timur Vilić (Filozofski fakultet), Nejra Hadžić (Pedagoški fakultet), Lamija Krndžija (Ekonomski fakultet), Amila Jakubović (Elektotehnički fakultet) i Abdurahim Kalajdžić (Prirodno – matematički fakultet) – dobitnici priznanja ‘Srebrna značka’.

Prijem studenata organizovan je putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a kako bi se nagradio uspjeh i vrhunski rezutati studenata postignuti tokom studija, te motivirali za još bolji rad u budućnosti.