Na UNSA otkazano predavanje ruskog profesora koji negira presuđene činjenice o ratu u BiH

Negira presuđene činjenice o ratu u Bosni i Hercegovini, veliča Vladimira Putina i Milorada Dodika, a dobre odnose je imao i sa Slobodanom Miloševićem.


unsa
Foto: UNSA

Ruski nacionalistički političar Sergej Baburin, koji je sinoć stigao na Sokolac, imao je dogovoreno predavanje na Pravnom fakultetu u Sarajevu, koje je u međuvremenu otkazano.

Riječ je o političaru koji negira presuđene činjenice o ratu u Bosni i Hercegovini, veliča Vladimira Putina i Milorada Dodika, a dobre odnose je imao i sa Slobodanom Miloševićem.

Baburin je zajedno sa još dvojicom Rusa Andrejem Snjegovom i Sergejem Dobrinjininom došao na Sokolac, a prisutna je i ruska TV kuća koja je došla s ciljem snimanja priloga o ratu na području Sarajevsko-romanijske regije.

Na Sokolac je Baburin došao da se, kako je kazao, upozna sa stradanjem srpskog naroda u Sarajevu. Načelnik Sokoca Milovan Bjelica mu je rekao i izvrnuo utvrđene činjenice kako Sarajevo nije bilo pod opsadom nego podijeljen grad, a Baburin je najavio svoje predavanje u Sarajevu, piše Klix.ba.

 – Održat ću sutra predavanje u ‘federalnom Sarajevu’, rekao je on danas.

Ovakva terminologija vrlo jasno ukazuje na to da se Baburin potpuno slaže i usvaja narativ koji se forsira iz RS-a o Sarajevu kao gradu koji artikuliše stavove Federacije BiH, a ne cijele države.

Radio Slobodna Evropa je tim povodom poslao upit Pravnom fakultetu u Sarajevu na šta su im odgovorili programom u kojem stoji da je Baburin predviđen kao predavač na Euroazijskom seminaru iz rimskog prava.

Organizator seminara je Pravni fakultet u Sarajevu u saradnji sa istraživačkom jedinicom “Giorgio La Pira” Nacionalnog istraživačkog vijeća i s Centrom za euroazijske studije Univerziteta u Rimu “Tor Vergata”. Pokrovitelj seminara je Grad Sarajevo, a u najavi događaja je bilo navedeno da će gradonačelnica Benjamina Karić biti prva koja će pozdraviti sagovornike.

Gradonačelnica se tim povodom oglasila na Facebooku i kazala da Baburin nije dobrodošao u instituciju Grada Sarajeva. Nakon pisanja Slobodne Evrope o najavljenom predavanju ruskog nacionaliste, gradonačelnica je na svom Twitteru kazala da do toga ipak neće doći.

Inače, Baburin je osoba koja otvoreno veliča rusku invaziju na Ukrajinu, a na Sokocu je kazao kako bi cijela Evropa trebala pratiti primjer Milorada Dodika i održavati odnose sa Putinom. Ranije je govorio da su Putin i Dodik “vitezovi svjetla koji imaju šansu da spase čovječanstvo”.

Baburina je moguće vidjeti u srbijanskim medijima poput Happyja. Za Novosti je prošle godine dao intervju u kojem je imao priliku iskazati svoje radikalne stavove. Kazao je da ne postoji rat između Rusije i Ukrajine jer Ukrajinci nisu objavili rat Rusima, a da je Putin proglasio samo “specijalnu vojnu operaciju”. Smatra da je kraj rata moguć samo u slučaju demilitarizacije Ukrajine.

U prošlosti se sastajao sa Slobodanom Miloševićem koji ga je čak zvao za savjet uoči odluke da odbije prijedlog iz Rambujea nakon čega je uslijedilo NATO bombardovanje. Baburin je tada rekao Miloševiću da im Rusija vjerovatno neće pomoći u slučaju rata, ali da bi potpisivanje prijedloga definitivno značilo izdaju Kosova i naroda.

On je bivši potpredsjednik državne Dume i političke partije Rodina, a aktuelni predsjednik Ruskog narodnog saveza.

Dolazak Baburina na Sokolac je dobar pokazatelj da Rusi ipak obraćaju značajnu pažnju na ovaj prostor i da žele intenzivirati svoje djelovanje u RS-u, a najava njegovog predavanja na Pravnom fakultetu u Sarajevu je pokazatelj da Rusi svoj narativ žele širiti i u FBiH.