Na Medicinskom fakultetu u Zenici simpozij na temu “Medicinska upotreba kanabinoida”

Simpozij u trajanju od 3 sata će se održavati u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Zenici sa početkom u 14 sati.


medicinski fakultet unze
Foto: Medicinski fakultet u Zenici

Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici, u subotu 21.10.2023. godine, organizuje simpozij na temu “Medicinska upotreba kanabinoida”.

Simpozij u trajanju od 3 sata će se održavati u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Zenici sa početkom u 14 sati.

Program će započeti obraćanjem prof. dr. Davida Neubauera, koji dolazi ispred Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana (Univerzitet u Ljubljani) na temu “Upotreba kanabinoida i medicinskog kanabisa kod teških neuroloških poremećaja u djece”, piše Zenit.ba.

Nakon toga svoje izlaganje na temu “Vloga endokanabinoidovin zdravljenja s kanabinoidi pri rakavih obilenjih” će održati prof. dr. Tamara Lah – Turnšek ispred Univerziteta u Ljubljani.

U periodu od 15 do 15:30 sati, Jasna Kovač mag. zdr. ved (Univerzitetski klinički centar Ljubljana) će imati izlaganje na temu “Šta i zašto medicinska sestra treba da zna o medicinskoj upotrebi kanabisa i kanabinoida”.

Od 15:30 do 16 sati dr. Roman Štukelj (Zdravstveni fakultete, Univerzitet u Ljubljani) govorit će na temu “Učinkovine u konoplji, njihova ekstrakcija i analitika”.

Od 16 do 16:30 sati dr. Lumir Hanuš će govoriti na temu “Endocannabinoid system (ZOOM)”.

Posljednjih pola sata programa, u periodu od 16:30 do 17 sati, Božidar Radišič (research Nature Institute) će govoriti na temu “Obrazovanje profesionalaca i pacijenata o medicinskoj upotrebi konoplje u Sloveniji”, čime će završiti jednodnevni prigodni program.