Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu održana komemoracija Dževadu Karahasanu

Akademik Dževad Karahasan, preminuo je u petak, 19. maja u 70. godini.


komemoracija

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu održana je jučer komemoracija akademiku, nagrađivanom piscu, jednom od najrelevantnijih književnika Evrope i svijeta, Dževadu Karahasanu.

Na komemoraciji su govorili dekan Kenan Šljivo kao i njegove kolege i studenti Muhamed Dželilović, Naser Šečerović, Pjer Žalica, Hadžem Hajdarević, Vahidin Preljević, Nikola Petković, Merima Handanović i Almir Bašović.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Danas, komemoracija Karahasanu, bit će upriličena na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, također u 11 sati. Na komemoraciji će govoriti Mile Stojić, Mile Babić, Slobodan Blagojević…

 – Karahasan nas je puno naučio, a moje skromno mišljenje je da je najvažnija ona lekcija o nužnosti razgovora. Učio nas je da razgovor nosi odgovornost da pokušamo doći do dogovora. Veliki čovječe neka ti je laka tvoja zemlja, poručio je Šljivo između ostalog u svom govoru.

Dženaza uvaženom profesoru klanjat će se u petak, 26. maja, s početkom u 15 sati u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a u isto vrijeme bit će proučen tehvid u džamiji.

Inače, tim Goethe instituta iz Sarajeva u znak sjećanja na Dževada Karahasana i njegov rad, na ulazu u foaje postavio je fotografiju s buketom cvijeća i položili su knjigu žalosti koju žele pokloniti njegovoj supruzi Dragani Karahasan.

– Ako ste osobno poznavali gospodina Karahasana i/ili biste željeli izraziti svoju zahvalnost, tugu i sućut njegovoj supruzi ili njegovoj porodici i prijateljima, slobodno upišite nešto u knjigu žalosti. Naši posjetitelji, gosti i partneri također imaju priliku nešto unijeti u knjigu, saopćili su iz Goethe-Instituta.

Akademik Dževad Karahasan, preminuo je u petak, 19. maja u 70. godini.