Na današnji dan: Danas je petak 13. i ovo su zanimljivosti o ‘najnesretnijem’ danu

Neko vas je već vjerovatno upozorio da je petak 13. navodno najnesretniji od svih dana, a oni praznovjerni možda čak i strahuju da bi se danas moglo dogoditi nešto strašno.


calendar
Ilustracija: Envato

Neovisno o tome vjerujete li u budalaštine ili ne, dobro je znati nekoliko važnih činjenica o ovom danu.

1. Strah korijene vjerovatno vuče iz kršćanstva

Isus je razapet u petak i otad se uz dan počinju vezivati “kobni znakovi”, uvjeren je Michael Bailey, profesor sa Univerziteta u Iowi koji se specijalizirao za praznovjerja svih vrsta. Vjenčanja u srednjem vijeku, naprimjer, nikada se nisu održavala u petak, a to je ujedno i dan kada su rijetki odlazili na duža putovanja, prenosi hayat.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Trinaest gostiju bilo je prisutno na posljednjoj večeri, a profesor psihologije Stuart Vyse dodaje da je upravo Juda, koji je Isusa izdao, bio trinaesti gost.

2. Niko ne zna

Ne zna se kada su petak i broj 13 prvi put povezani na ovaj način, a Vyse i Bailey dodaju da prije 19. stoljeća nisu pronašli informacije o ovoj “zlokobnoj kombinaciji”.

3. Strah od petka 13. ima ime

Strah od petka 13. česta je pojava u svijetu, a zove se paraskevidekatriafobija. U simptome ubrajamo blagu anksioznost, pa čak i ozbiljne napadaje panike.

4. Statistike ne pokazuju da je ovaj dan nesretniji od drugih

Iako vam za to vjerovatno nema potvrda, petak 13. ne razlikuje se od ostalih dana. Njemačka studija provedena 2011. i objavljena u World Journal of Surgery između ostalog je istražila i postoji li povezanost između nesretnog dana i povećanog broja posjeta bolnici. Nije uočena korelacija između petka 13. i posjeta bolnici.

5. Broj 13 je sretni broj Taylor Swift

Rođena sam 13. Trinaest godina navršila sam na petak 13. Moj prvi album postigao je zlatnu tiražu u 13 sedmica. Moj prvi broj 1 imao je uvod od 13 sekundi, rekla je Taylor u intervjuu za MTV.

Ipak, 2014. pjevačicu je tužila firma Lucky 13 (Sretni 13) nakon što je u svojoj online prodavnici počela prodavati majice s istim natpisom.