Na čekanju investicija o osnivanju univerziteta u Goraždu vrijedna blizu 25 miliona KM

Poslanici u Skupštini BPK Goražde nisu željeli razmatrati odluku o otvaranju univerziteta u Goraždu koju je predložila kantonalna vlada niti čuti potencijalne investitore, koji su željeli predstaviti projekat za koji se tvrdi da je vrijedan blizu 25 miliona KM.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Uprkos insistiranju kantonalnog ministra obrazovanja Damira Žuge da izravno od osnivača čuju sadržaj projekta, poslanici SDA i grupe stranaka okupljene oko bloka G 6, koji čine većinu u Skupštini BPK Goražde, uz podršku opozicionog SDP-a odlučili su suprotno. Prijedlog je skinut s dnevnog reda, što je izazvalo ogorčenje resornog ministra Žuge jer je, ističe, otvaranje ove visokoškolske ustanove u Goraždu vrijedna investicija i šansa za mlade ljude.

– Razlog zbog kojeg je Vlada Skupštini uputila odluku za otvaranje ovog univerziteta u Goraždu je što bi odmah nakon ove odluke u prvoj fazi uslijedila investicija od 10 miliona KM za izgradnju zgrade univerziteta po savremenim standardima, a tu su i druge privilegije koje bi imali prije svega mladi. Mi smo u pregovorima sa univerzitetom dogovorili da svi studenti iz BPK Goražde dobiju besplatno prvu godinu, izjavio je Damir Žuga, ministar obrazovanja BPK Goražde.

Prijedlog o osnivanju univerziteta jednoglasno je podržala Vlada BPK Goražde no od sjednice Vlade do sjednice kantonalne skupštine očito su se stvari promijenile kod koalicionih partnera, o čemu ministar nije mogao reći nešto više sem naslućivanja da je promjena mišljenja uzrokovana određenim interesima.

– O čemu se radi ne znam, osim što mogu da izrazim žaljenje zbog mladih koje isti ovi poslanici šalju ministrima. Zašto ne stoje iza ove vlade? Volja parlamentarne većine pokazala je da resorni ministar, premijer i članovi vlade nemaju podršku. Očigledno je da su ovdje pojedinci pobijedili Vladu i resornog ministra i zbog svojih nekih ličnih interesa zaustavili investiranje i zapošljavanje. U naredne dvije godine na ovoj ustanovi bilo bi zaposleno oko 300 mladih ljudi. Ovo je dokaz da mi ne mislimo o mladima, smatra Žuga, dodajući da će se u narednom periodu otkriti šta se krije iza odbijanja investicije.

Uprkos lošoj poruci investitorima koje je poslala Skupština BPK Goražde, ministar obrazovanja kaže da će bez obzira na sve nastojati mladima pružiti bolje uvjete za obrazovanje i zapošljavanje.

– Žao mi je što nismo u okviru ove akademske godine počeli sa ovim stvarima. Mi ćemo pokušati prolongirati projekat za narednu studijsku godinu, ali je pitanje hoće li osnivači nakon svega biti zainteresirani. Radi se o dr. Nihadu Selimoviću, mr. Amri Tuzović i dr. Mithatu Asotiću, članovima UO Univerziteta u Travniku i nisam siguran da će ti ljudi nastaviti uopšte sarađivati s nama nakon ove odbijenice i željeti ponovo investirati više od 20 miliona KM u izgradnju studentskog doma koji bi bio izgrađen do aprila, skepetičan je Žuga.

Zanimljivo je da je određen broj poslanika u Skupštini BPK Goražde, a među njima i predsjedavajuća Aida Obuća, ranije posjetio Univerzitet u Travniku te su, kako tvrdi ministar Žuga, bili oduševljeni činjenicom da ovaj univerzitet ima više od 5.000 studenata, oko 400 zaposlenih, kao i više od 120 doktora.

(Klix.ba)