Muzička akademija UNSA obilježava Svjetski dan harmonike

Događaj možete pratiti na Youtube-kanalu Koncertne sezone MAS.


muzicka akademija 1

Komisiji za autorizaciju patenta u Beču 6. maja 1829. godine Cyrill Demian, graditelj organa i klavira, predstavio je prvi prototip današnje harmonike. Odlukom UNESCO-a 6. maj je 2009. godine proglašen Svjetskim danom harmonike.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu Svjetski dan harmonike obilježava već sedmu godinu zaredom, svake godine predstavljajući i promovirajući klasičnu harmoniku na poseban i inovativan način.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Godina 2021. za akordeonistički svijet je posebno značajna s obzirom na to da se u njoj obilježava 100. godišnjica rođenja najpoznatijeg svjetskog bandoneoniste i kompozitora argentinskog tanga – Astora Piazzolle.

Muzička akademije Univerziteta u Sarajevu je objedinila navedene značajne datume i u skladu sa epidemiološkim mogućnostima Svjetski dan harmonike obilježila izvedbom jednog od najpoznatijih Piazzollinih djela – stavkom Cafe 1930 iz ciklusa Histoire du Tango. Djelo je posebno aranžirano i izvode ga dva profesora MAS – Đani Šehua, gitara, i Belme Šarančić, harmonika.

A. Piazzolla: „Histoire du Tango“

  •  Cafe 1930

Cafe 1930 predstavlja novu epohu tanga, kada se prestao plesati kao 1900, a počeo jednostavno slušati. Kao ples doživio je potpunu transformaciju – pokreti su bili sporiji, harmonije melanholične, a atmosfera romantična.

Događaj možete pratiti na Youtube-kanalu Koncertne sezone MAS.

muzicka akademija unsa