Muhamed Alić je prvi Bosanac koji je diplomirao na uglednom Univerzitetu Eastern Illinois u SAD-u

Muhamed Alić je prvi Bosanac koji je diplomirao na poznatom Univerzitetu Eastern Illinois u SAD-u. Na dodjeli diploma kojoj je prisustvovalo više od 500 diplomanata i magistranata, zavijorila se i zastava BiH.


muhamed alic

Muhamed je rođen u Chicagu 23. jula 1995. godine. Njegovi roditelji Elvedina i Sade Alić su izbjeglice iz BiH. Majka mu je porijeklom iz Preočice kod Viteza, a otac iz Kamićana kod Kozarca. Sade je bio pripadnik Armije RBiH i pred kraj rata je teško ranjen. Radi liječenja je otišao sa suprugom u SAD.

Advertisements

– Dobili su sinove Muhameda i Adema te kćerku Kanitu. Sve su ulagali u obrazovanje djece, pri tome ne zaboravljajući rodnu grudu, pomažući novčano svoje porodice i familiju, kazao je član porodice Hazim Trako.

Promovirajući bosanske vrijednosti u SAD-u Muhamed je 8. maja ove godine diplomirao na Univerzitetu Eastern Illinois i time je postao prvi Bosanac koji je završio ovaj poznati univerzitet. Stekao je zvanje inžinjera tehnologije za proizvodnju prirodne i održive energije.

Advertisements

– Zaista je divan prizor vidjeti naše dijete s našom zastavom na dodijeli diploma. Njegov plan je da upiše magistarski studij na ovom fakultetu, kazao nam je Trako.

Iako već godinama žive u SAD-u bračni par Elvedina i Sade Alić nikada nisu zaboravili svoje korijene, a domoljublje su prenijeli na svoju djecu koja redovno objavljuju fotografije sa zastavom BiH, odaju počast stradalima u genocidu u Srebrenici i prenose znanje o dešavanjima u BiH na svoje prijatelje.

(Klix.ba)