Mucaš, gledaš u pod, srce je u petama? Top deset savjeta da preživiš usmeno izlaganje na faksu

Tokom studiranja, izlaganje seminarskog rada, govori na vježbama i odgovaranje uživo na ispitu, predstavljaju samo neke od situacija u kojima će vam vještina ovladavanja javnim nastupom itekako dobro doći.


young woman casual peach sweater backpack isolated green olive color wall

Čim se nalazimo u nekoj nepoznatoj ili nelagodnoj situaciji, stres raste, kao i puls, a riječi kojima bismo se izvukli nikako da nam padnu napamet. Mnogima su javni nastupi, naročito pred većim auditorijem, baš takav izvor stresa. Tokom studiranja, izlaganje seminarskog rada, govori na vježbama i odgovaranje uživo na ispitu, predstavljaju samo neke od situacija u kojima će vam vještina ovladavanja javnim nastupom itekako dobro doći. Svi smo različiti, nekima je nastup pred nekoliko desetaka nepoznatih ljudi odličan izvor adrenalina u kojemu uživaju, dok pojedini večer prije izlaganja seminarskog rada razmišljaju o ispisivanju s faksa.

Kao i s mnogim takozvanim soft-skills, važno je znati da se na njima uvijek može raditi i razviti ih do savršenstva. Magdalena s Hej! kanala u svom novom videu dijeli korisne savjete za sve one koji se bore s tremom prije usmenog izlaganja. Prvo i najvažnije – trema je dobra, ali u umjerenoj količini i sve dok vas ne “paralizira”, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Za potrebe videa, napravila je anketu u kojoj je svoje pratitelje pitala čega se najviše boje pred izlaganje, a što su joj rekli i koje savjete ima za njih, pogledajte u videu ispod.