Možemo učiti dok spavamo

Mozak je kompliciraniji nego što smo mislili


Izgleda kako su svi oni koji su pokušavali naučiti novi jezik ili prestati pušiti slušajući snimke za vrijeme sna možda bili na pravom putu, piše geek.hr.

Advertisements

Ispostavilo se kako je, pod pravim uvjetima, ljudski mozak sposoban za učenje novog vokabulara u snu.

Advertisements

Navodi se tako u znanstvenoj studiji sa švicarskog sveučilišta u Bernu, objavljenoj u časopisu Current Biology. Ona pokazuje kako ljudski mozak može apsorbirati informacije tijekom sna.

Sudionicima koji su spavali puštane su snimke s parovima riječi. Jedna riječ, kao što je “tofer”, je uvijek bila izmišljena, dok je druga, kao što je “kuća”, uvijek bila stvarna.

Ako je uparivanje predstavljeno tijekom specifičnog trena određene vrste moždanih valova, sudionici bi mogli odgovoriti na pitanja o riječima nakon što se probudili.

Primjerice, od sudionika je zatraženo da odrede bi li određena lažna riječ mogla stati unutar kutije za cipele. “Tofer”, koji je bio uparen s riječi “kuća”, ne može stati u kutiju za cipele, ali izmišljena riječ “aril”, uparena sa “čepom”, ipak može.

Skeniranje mozga provedeno tijekom tih testova je pokazalo neuronsku aktivnost sličnu onoj kod nekoga tko je naučio novu riječ.

Svejedno, ako planirate putovanje u inozemstvo, vjerojatno biste ipak trebali ostati budni dok učite riječi novog jezika.

Sudionici nisu upamtili ništa tako složeno kao što je posve novi jezik, samo neke izmišljene riječi. Ipak, ovo istraživanje odbacuje zastarjele pretpostavke o mozgu i pokazuje koliko je sustav unutar naših lubanja dinamičan.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!