Može li “ganjanje papira” biti zabavno? Studenti iz BiH osmislili društvenu igru “Papirologija”

Cilj igre je na zabavan, ali opet ozbiljan način, prikazati nevolju građana u BiH u komplikovanom sistemu.


ganjanje
Foto: Klix.ba

Prethodne dvije godine su mladi iz gradova širom Bosne i Hercegovine organizovali nekoliko zajedničkih susreta iz kojih je nastala političko-satirična društvena igra “Papirologija”. Ona oslikava probleme s kojima se bh. građani susreću u birokratskom sistemu.

Iako postoji općeprihvaćena percepcija da su etničke podjele kočnica prosperitetne budućnosti u zemlji, mladi su ukazali i na činjenicu da se ozbiljne prepreke nalaze zapravo u samom sistemu, koji guši napore i obeshrabruje inicijative mladih te otežava kretanje i selidbu unutar države.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zbog toga su osmislili igru koja savršeno oslikava mnogo puta izgovorenu rečenicu “Gdje ja to živim?”, koja uglavnom uslijedi nakon čuvene: “Fali vam jedan papir”.

Cilj igre je na zabavan, ali opet ozbiljan način, prikazati nevolju građana u BiH u komplikovanom sistemu. Igra ističe sve apsurde i frustracije koje oslikavaju svakodnevni život građana u BiH i ne služi samo kao zabava, nego i prvi korak ka rješavanju problema s kojim se suočite prilikom “ganjanja papira” u BiH.

– Kada prođete kroz ta razna polja, vidjećete sigurno i neku situaciju u kojoj ste se vi našli. Na taj način možda pokrenete i neki korisan razgovor o tome ili se jednostavno zabavite prisjećajući se, rekla je jedna od studentica koja je radila na projektu.

Pravila igre

Igra se sastoji od 42 glavna polja na tabli, zatim šest institucija (fakultet, općina, općinski sud, MUP, biro za zapošljavanje, zavod za zdravstveno osiguranje), sedam špilova karata i karte na ploči, plus benefit kartice, osam karaktera/igrača i novac koji igra veliku ulogu u ganjanju papira.

Snimka zaslona 2022 12 02 171830
Foto: Klix.ba

Osam karaktera predstavlja osam građana, a to su: praktična žena, Dule praktikant, vječna štreberica, mučenik generacije, ganjač papira, vječiti baksuz, rođena šefica i biznismen.

Na samom početku igre svaki igrač izvlači po jedan karakter, na karticama karaktera se nalaze zadaci – šest zadataka od kojih biramo tri zadatka koja moramo ispuniti tokom igre da bi pobijedili igricu i sve to sa budžetom koji je danas nečija dnevnica – 20 KM.

Tokom same igre se raspoloženja mijenjaju. Raspoloženje počinje od neutralnog (označeno brojem pet), ali se mijenja u zavisnosti od toga da li vam “fali jedan papir” ili ste “načelnikova rodica” i slično. Ukoliko raspoloženja padne na nulu, odlazite u park da razbistrite misli, međutim ako se u jednom trenutku svi igrači nađu u parku, igrica je pobijedila nas.

Polja na ploči predstavljaju 42 situacije s kojima se stanovnici BiH svakodnevno susreću prilikom “ganjanja papira”, a kretanje je moguće u oba smjera “simbolično jer se u BiH uvijek možemo kretati i unazad.

Primjeri ove društvene igre će tokom decembra biti podijeljeni centrima za mlade širom BiH, prenosi Klix.