Mostarskim studentima predstavljene stipendije vlade SAD-a: Studij u Americi nije nemoguća misija

Na Filozofskom fakultetu mostarskog Sveučilišta održano je godišnje predstavljanje stipendija vlade Sjedinjenih Američkih Država.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Prezentaciju o mogućnostima nastavka školovanja u SAD-u zainteresiranim srednjoškolcima, studentima i postdiplomcima održali su Ahsan Khasimuddin iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini i Aleksandra Popović iz organizacije Education USA.

Dobra iskustva

Za sticanje stipendije studenti moraju zadovoljiti niz kriterija koje su propisali fakulteti, odnosno programi za koje bi se budući studenti opredijelili.

Broj studenata iz BiH koji studiraju u SAD-u zavisi od budžeta i svake godine varira. U prošloj godini je sedam studenata iz naše zemlje započelo studije u SAD-u. Prema riječima Aleksandre Popović iz organizacije Education USA, učenici i studenti koji su dosad bili u Sjedinjenim Državama nose dobra iskustva iz ove zemlje. Studenti, prema njenim riječima, odmah primjećuju razliku u obrazovanju, odvijanju nastave i prakse, te dostupnošću profesora. Istakla je i da je broj zainteresiranih studenta iz BiH za studiranje u SAD-u sve veći.

– Ovaj posao radim već duže od pet godina, a kada sam ga počela raditi, broj zainteresovanih studenata nije bio ni približan današnjem. Pretpostavka da je nešto potpuno nemoguće u praksi se ne pokazuje baš takvim. Učenici i studenti dobivaju stipendije i od američke vlade, izjavila je Popović.

Dodala je i da studenti koji studiraju u SAD-u često komentarišu život na tamošnjim univerzitetima, koji je drugačiji od života kod nas, često se pridružujući raznim klubovima, studentskim aktivnostima, volontiranju i slično.

Ahsan Khasimuddin je u svom obraćanju prisutnima posebno istakao da je put do studija u SAD-u mnogo lakši nego što to u početku izgleda stanovništvu i mladoj populaciji u BiH.

– Svi univerziteti u SAD-u puno polažu u raznolikost, tako da se svi studenti iz BiH smatraju poželjnim i dobrodošlim na univerzitetima. Ako je neko zainteresovan da ide na master-studij u SAD, stipendija će zavisiti od njegovog odabira univerziteta. Sjedinjene Države imaju programe, odnosno stipendije za Fulbright ili Hubert H. Humphrey programe, koji su namijenjeni ljudima koji su završili najmanje magistarski ili doktorski studij, izjavio je Khasimuddin, naglasivši kako se radi o izuzetno kvalitetnim programima, ali da samo mali broj ljudi dobija stipendije za te programe.

Broj studenata koji su iz BiH otišli na studij u SAD razlikuje se zavisno od stipendija. Na Fulbrightov najprestižniji program prošle godine otišlo je četvero studenata iz BiH, na Fulbrightov Student program dvoje, a Hubert H. Humphrey jedan.

– O studiranju u Americi nisam nikada ozbiljno razmišljao. Danas sam tu na nagovor prijatelja, ali nakon ovog što sam čuo, počet ću razmišljati i o odlasku na studij u SAD, rekao je gimnazijalac Bruno iz Mostara.

(Oslobođenje)