Mostar: Studenti peticijom traže vanredni rok

Veliki broj studenata je potpisao peticiju i još uvijek nisu dobili nikakav odgovor


SUM

Studenti četvrte godine preddiplomskog studija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obratili su se Upravi ovog fakulteta 7. listopada 2021. te tražili izvanredni rok.

Kako navode u priopćenju za medije, veliki broj studenata je potpisao peticiju i još uvijek nisu dobili nikakav odgovor od Uprave Pravnog fakulteta SUM-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kažu i da se radi o studentima četvrte godine, te da su tražili da im se omogući dodatni vanredni ispitni rok iz svih predmeta s mogućnošću izlaska na sve preostale nepoložene ispite s obzirom na vanrednu situaciju s COVID-19 virusom, te za sve specifičnu i vrlo nepovoljnu akademsku godinu, piše Jabuka.tv.

 – Na mnogim kolegijima susreli smo se s opetovanim tehničkim poteškoćama pri održavanju online nastave i vrijeme prilagodbe je bilo kratko, što je svakako utjecalo na samu kvalitetu izvođenja nastave i poremetilo nama studentima ritam učenja.

Također, na Sveučilištu u Mostaru Filozofski fakultet, FPMOZ… svojim studentima omogućavaju vanredne ispitne rokove, imaju ih po dva u svakom semestru i imaju mogućnost do 1. prosinca upisati diplomske studije. Ovih dana njihova Znanstveno-nastavna vijeća su odobrili studentima dodatne rokove, naveli su studenti u peticiji upućenoj Upravi.

Zatim su naveli primjere i praksu na Pravnom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić te na Pravnim fakultetima u Hrvatskoj – koji, kako kažu – imaju po četiri vanredna roka, dok je na ovom Pravnom fakultetu samo jedan i to u ljetnom semestru.

 – Na Pravnom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić koji isto djeluje i radi kao i mi u Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji, njihovi studenti koji odslušaju četvrtu godinu imaju pravo polaganja svaki mjesec preostalih ispita, piše u peticiji.

Prema dosadašnjoj praksi studenti četvrte godine Pravnog fakulteta SUM-a mogu polagati preostale (u većini slučajeva radi se o par ispita) tek za pet mjeseci što smatraju nepravednim i diskriminacijski s obzirom na ostale studente u okruženju.