Moljac, lovac, izdajica: Tipovi kolega koji će te izludjeti na predavanjima

Fakultet je odlično mjesto za upoznati različite karaktere i tipove osoba. Maleno upozorenje: nisu svi karakteri pozitivni!


students learning 1564732947

Postoje određeni tipovi koji će te dovoditi do ludila – bilo svojom savršenošću i nadobudnošću, bilo neprestanim kukanjem i izigravanjem žrtve. Evo samo nekoliko najtipičnijih primjera, prenosi mojfaks.com.

“Odoh u čitaonicu” student/ica

Završavate s večerom, počinjete dogovarati igranje Plejke ili trač partiju u sobi, pitaš sve za stolom hoće li doći  tebi kući, a onaj jedan kolega uvijek odgovara: “Idem u čitaonicu.”
I tako i jest! Ova je osoba vječito u čitaonici, bez obzira jesu li rokovi ili praznici na pragu. Unatoč tome, ne postoje konkretni dokazi da knjiški moljac stvarno uči ili uživa u atmosferi čitaonice.

“Lovac na ocjene”

Prodao/la bi vlastitu majku za ocjenu, a uvijek je u potrazi za dodatnim načinima za dobivanje čiste desetke. “Koji dio gradiva je za desetku?”, “Možemo li nekako dobiti više bodova na kraju semestra?”, samo su neka pitanja po kojima ćeš prepoznati ovog kolegu.

“Izdajica u duši”

Ovo je najpodmukliji primjerak u džungli! Učite zajedno cijelu noć, osjećaš se sjajno i samopouzdano, a ujutro oddrugih kolega saznaš da u skripti nije bilo jako važnog dijela koji uvijek bude na ispitu. Izdajica je to naravno saznao prije tebe i cijelo je jutro ponavljao taj “nestali” dio, bez da je informirao i tebe. Kad ga konfrontiraš, reći će da je “preporstavio/la da znaš da jedan dio gradiva nedostaje”. Snađi se druže!

“Nadrapao sam” kolega

Nakon učenja dok ne padne u nesvijest ili sa stolca, ovaj kolega i dalje nije samopouzdan i sumnja u svoje znanje. S obzirom da ovu osobu percipiraš kao superiorniju znanjem, ovo te jako zabrinjava jer što ćeš ti onda uopće znati na testu ako on ništa ne zna? Konstantno kuka kako se niste dovoljno dobro pripremili i da ste zbog toga “gotovi”. Nakon ove kuknjave počineš osjećati strah i tjeskobu, a nakon ispita najradije bi razbio zube ovom depresivcu koji se čudi kako je unatoč svojim depresivnim prognozama ipak dobio/la super ocjenu.

Nadobudna, prpošna osoba kojoj ništa nije teško

Ova osoba na svako predavanje dolazi barem 5 minuta ranije, koristi posebne animacije u PPT prezentacijama, a preporučenu literaturu i tekstove koje morate čitati svake sedmice pročita prije nego što ostali uopće shvate koje su im obaveze. Najčešće glasno priča, postavlja hrpu pitanja na koja se nikome ne da odgovarati (čak ni profesorima) i iako svi misle da je jako simpa i “dobra” – ti jednostavno ne pušiš te fore.

Urođeni talent

Ovaj se student rijetko pojavljuje na predavanjima, o kupovanju knjiga da ni ne govorimo, a sudjeluje i u nekim ilegalnim aktivnostima. Unatoč tome, kad se izvjesi popis ocjena s ispita na oglasnoj ploči, ovaj fantom uvijek ima čiste desetke. Na neki način, nekad, ova osoba ipak prenosi materijale i gradivo u svoj mozak. Nemoj mu/joj zamijerati i nemoj šiziti. Neki su “prirodni” talenti.

(STUDOMAT.ba)