Mladim osobama osigurati zapošljavanje: Objavljen javni poziv za dodjelu poticaja u KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić organizirao je press konferenciju kako bi novinarima i javnosti predstavio prvi set javnih poziva iz Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu, koji će biti objavljeni na web stranici Ministarstva privrede.


adnana delic ministar ks
Foto: Hayat.ba

On je naveo da će biti objavljen Javni poziv za izbor banaka koje će biti partneri Ministarstva u provođenju jednog od najvažnijih programa iz ovog Godišnjeg plana, koji podrazumijeva stopostotno subvencioniranje kamate od Ministarstva.

Ove godine odlučili smo uključiti više od jedne banke, a najviše tri i ovim javnim pozivom za partnere ćemo izabrati do tri banke koje ponude najbolje uvjete za plasman kreditne linije uz stopototno subvencioniranje troškova kamate za kredite odobrene subjektima male privrede koji imaju sjedište u Kantonu Sarajevo, pojasnio je ministar Delić kazavši da je ukupan iznos kreditnih sredstava koji se planira realizirati kroz ovu kreditnu liniju najmanje 90 miliona KM.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Također je istakao da ovaj javni poziv traje mjesec dana i da se ponude banaka otvaraju javno, a potom Ministarstvo privrede potpisuje ugovore s bankama što kreditnu liniju otvara prema privrednicima, tako da mogu aplicirati kod banaka za subvencionirane kredite, i to u najvećem iznosu do milion KM po jednom privrednom subjektu.

Osim javnog poziva za banke, Ministarstvo privrede će objaviti i javne pozive za četiri od ukupno jedanaest programa iz Godišnjeg plana za 2021. godinu, prenosi hayat.ba.

Spremili smo javne pozive za četiri programa koji se odnose na poticaje za zapošljavanje, edukaciju i afirmaciju u oblasti obrtništva i zanata, te u Business process outsourcing i IT industriji, dvije grane privrede prepoznate kao strateški važne za razvoj poslovnog ambijenta na području Kantona Sarajevo, istakao je ministar Delić objasnivši ukratko svaki od programa na koje se odnose ovi javni pozivi.

Tako je rečeno da Javni poziv za dostavljanje prijava po osnovu Programa “Poticaj za unapređenje IT poduzetništva u svrhu zapošljavanja” podrazumijeva princip “educiraj i zaposli” u oblasti IT industrije, a po ovom javnom pozivu jedan subjekt može ostvariti pravo na maksimalan iznos od 70 hiljada KM poticajnih sredstava, a zauzvrat je obavezan zaposliti sedam osoba na period od 12 mjeseci.

Drugi Javni poziv koji se danas objavljuje odnosi se na dostavljanje prijava po osnovu Programa “Poticaj za unapređenje poduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije” i također će se realizirati po principu “educiraj i zaposli” u oblasti pružanja određenih administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije, a po ovom javnom pozivu jedan subjekt može ostvariti pravo na maksimalan iznos od 35 hiljada KM poticajnih sredstava, dok je obavezan zaposliti pet osoba na period od 12 mjeseci.

Ostala dva javna poziva iz ovog seta odnose se na promociju, afirmaciju i očuvanje deficitarnih zanata i obrta. Govoreći o tome ministar Delić kazao je da Javni poziv za dostavljanje prijava obrtnika po osnovu Programa “Edukacija mladih za obrtnička i zanatska zanimanja i zapošljavanje” podrazumijeva subvencioniranje troškova četveromjesečne edukacije, odnosno obuke za oko 20 mladih osoba s područja KS i to za usvajanje ključnih vještina i kompetencija za rad u obrtničkim zanimanjima.

Ovim programom planirano je da se ovim mladim osobama, osim edukacije, osigura i zapošljavanje na određeno vrijeme, a najmanje godinu, dok se Javnim pozivom za program “Poticaj projektima promocije obrtništva” kroz realizaciju odobrenih projekata osigurava razvoj i afirmacija svih obrta, kao i očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i historijskog nasljeđa tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti, održavanje edukacija i promocija u cilju jačanja veza između obrazovnog sistema i obrtništva, subvencioniranje troškova obrtnika za učešće na sajmovima i izložbama u cilju jačanja veza između obrazovnog sistema i obrtništva, te interesno umrežavanje obrtnika, organizovano zastupanje i predstavljanje interesa obrtnika.

Ovim javnim pozivom omogućeno je da subjekti koji ispunjavaju uvjete, na sasvim transparentan način, ostvare pravo na dodjelu poticajnih sredstava, a ukupna budžetska sredstva predviđena za dodjelu putem ovih javnih poziva iznose 5.880.000 KM, istakao je ministar Delić.

Podsjetio je novinare da će danas predstavljeni javni pozivi biti objavljeni u prvom sljedećem broju Službenih novina KS, što će najvjerovatnije biti u četvrtak, 8. 7. 2021. godine, te kako je zakonom propisano, trajanje javnih poziva računat će se od dana objave u Službenim novinama, saopćio je Press KS.