Mladi se za sebe trebaju boriti jače i tražiti odgovornost od vlasti – poručio je Fahrudin Radončić kandidat Saveza za bolju budućnost za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kafi sa mladima iz cijele BiH.

Predsjedništvo i drugi nivoi vlasti su dužni napraviti put mladima, a na njima je koliko će te puteve iskoristiti – istakao je Radončić.

Naglasio je i da mladi ne trebaju toliko vremena davati onima koje su birali, nego već nakon dvije godine provjeravati rezultate i pozivati na odgovornost.

U cilju da mladima pruži priliku da komuniciraju sa potencijalnim budućim predstavnicima vlasti, ali i da kandidatima da priliku da čuju šta mladi žele i trebaju, Institut za razvoj mladih KULT do oktobra 2018. godine organizovat će susrete mladih ljudi sa kandidatima/kinjama za Predsjedništvo BiH.

Mladi su tokom Kafe sa kandidatom za člana Predsjedništva BiH pitali za strategije prema mladima, koga priželjkuje kao partnere u vlasti, ali i na koji način će rješavati pitanja mladih koji nemaju jednake mogućnosti u društvu.

Radoncic1

Radončić je naglasio i da su mladi na margini društva, te da ćemo i u narednom periodu gledati autobuse mladih kako odlaze, ukoliko ekonomsko jačanje zemlje ne počne čim prije.

U Bosni i Hercegovini živi oko 700.000 mladih, koji su zakonima o mladima definisani kao osobe dobi od 15 do 30 godina. Većina mladih ima pravo glasa, a Institut za razvoj mladih KULT na ovaj način im želi dati priliku da budu birači, a ne glasači. Mišljenja smo da pitanja mladih trebaju i moraju biti dio programa političkih stranaka u BiH, te da je krajnje vrijeme da najviši nivo vlasti u svoj diskurs stavi mlade kao primarni fokus.

S druge strane, na ovaj način predstavnici/e vlasti koje ti mladi biraju imat će priliku svoje izborne programe kreirati u skladu sa stvarnim potrebama mladih u BiH.

(STUDOMAT.ba)