Mladi Tuzlak nastavio redati uspjehe na prestižnom DUKE univerzitetu i širiti pozitivnu BiH priču

Ismail Ćidić, svršenik programa Društvene i političke nauke na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, trenutno se nalazi u SAD-u gdje je nastavio svoj master studij na prestižnom Duke univerzitetu. Kao strani student koji je master nastavio direktno nakon dodiplomskog studija, kaže da se brzo navikao i uspio ostvariti visoke ocjene.


1

– Sistem na Dukeu značajno se razlikuje od sistema na IUS-u, ali i generalno od evropskih sistema. Značajan fokus je na metodologiji istraživanja, puno više se radi na sedmičnom nivou i potrebna je kontinuirana predanost za visoke ocjene. Međutim, studentima su na raspolaganju apsolutno najbolji uslovi i teško je zamisliti neki uslov koji univerzitet ne može ispuniti. Ipak, moram naglasiti da su internacionalna sredina na IUS-u, te profesori poput dr. Mirsada Karića, dr. Admira Mulaosmanovića i posebno mog mentora i prijatelja dr. Emira Suljagića, napravili dobar uvod za univerzitet kakav je Duke. Nisam imao problema s praćenjem predavanja najboljih američkih profesora, rekao je Ismail.

Advertisements

Kao student IUS-a bio je veoma aktivan u raznim vannastavnim aktivnostima, a s aktivizmom je nastavio i na Dukeu.

6

Advertisements

– Studentski i društveni aktivizam značajno je utjecao na moj razvoj i svakako da nastojim biti aktivan i ovdje. Budući da smo trenutno u 25. godini od genocida u Srebrenici, te potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, radim na nekoliko projekata kako bismo te godišnjice obilježili na Duke-u, ali i kako bismo proširili priču i istinu o Bosni i Hercegovini. Zadao sam to sebi kao misiju.

Ismail naglašava i da je poseban dio njegovog studiranja u SAD-u samo iskustvo življenja u toj državi.

– Osjetim da se razvijam gotovo na dnevnom nivou kroz interakciju sa svim ljudima koji ovdje borave, te kroz opažanja u svakodnevnom životu. Dva totalno drugačija iskustva su pratiti/studirati (američku) politiku iz Bosne i Hercegovine i odavde, na terenu. Imao sam priliku prisustvovati političkom mitingu vodećeg demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a Joe Bidena, te upoznati se s bivšom ratnom reporterkom u BiH i ambasadoricom SAD-a u UN-u Samanthom Power. Smatram da nisam pogriješio što sam umjesto studiranja u Londonu i Parizu odabrao Sjedinjene Američke Države. Nadam se da će državne institucije, te društvene i nevladine organizacije promijeniti svoj odnos i stipendirati što više naših mladih ljudi na najboljim svjetskim univerzitetima. Također, volio bih pomoći u procesu aplikacija svima koji budu zainteresovani za studij u SAD-u i rado ću odgovoriti na sva pitanja, kaže Ismail uz zaključak da je počeo razmišljati o doktorskom studiju u SAD-u ukoliko se ukaže dobra prilika.