Mladi će u Bihaću tražiti rješenja koja im mogu omogućiti bolji život u BiH – Je li fakat vakat za mlade?

Kako od BiH napraviti zemlju po mjeri mladih? Kako koristiti prava i gdje ih tražiti? Odgovore na ova pitanja tražit će mladi iz cijele BiH tokom događaja “Fakat je vakat za mlade” koji će od 28. do 31. avgusta, biti održan u Bihaću.


poziv bihac 01 1 scaled

Događaj “Fakat je vakat za mlade” bit će organizovan u okviru istoimene inicijative koju je pokrenulo Vijeće mladih FBiH, a realizuje u saradnji sa Omladinskim savjetom Republike Srpske i Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine s ciljem kreiranja boljih uslova za život mladih u BiH, jačanja njihovih prava, intenziviranja saradnje struktura vijeća mladih te osnaživanja omladinskog sektora.

Događaj u Bihaću okupit će relevantne subjekte u oblasti pitanja mladih, a kako bi se došlo do strateških rješenja i podsticanja intenzivnijeg angažmana na svim nivoima. Samo ovakvim pristupom mogle bi se očekivati promjene, zaustaviti odlazak mladih i kreirati društvo u kojem mladi žele živjeti jer #fakatjevakatzamlade.

BiH se suočava sa problemom masovnog odlaska mladih koji je iz godine u godinu sve izraženiji, a predstavnici krovnih tijela mladih kao dio rješenja vide intenzivniji angažman lokalnih zajednica i strateški pristup u kreiranju i realiziranju politika prema mladima na svim nivoima. Dodatni izazov predstavlja i bojazan od pogoršanja trenutnog stanja zbog ekonomskih i društvenih posljedica koje struka predviđa zbog pandemije virusa COVID 19 koja je zahvatila i Bosnu i Hercegovinu te uzrokovala globalne promjene.