Mladi ambasadori pomirenja: “Dođi u Beograd, upoznaj region!”

Program -Youth Reconciliation Ambassadors- (Mladi ambasadori pomirenja) je intenzivna studijska posjeta/seminar održan u Beogradu, od 8. do 13. decembra 2013. godine.


Program “Youth Reconciliation Ambassadors” (Mladi ambasadori pomirenja) je intenzivna studijska posjeta/seminar održan u Beogradu, od 8. do 13. decembra 2013. godine.

Organiziran od strane Omladinskog odbora za obrazovanje, uz podršku Ambasade Velike Britanije u Republici Srbiji, izabrao je i okupio 20 učesnika (IV generacija) iz zemalja regije bivše Jugoslavije (Bosne i Hercegovine, Kosova*, Makedonije i Srbije) – mladih ljudi na univerzitetskim studijama, mladih profesionalaca, iz političkih partija i nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, EU integracijama i pomirenjem/suočavanjem s prošlošću.

Baveći se temama “Historija i ljudska prava”, “Ljudska prava i konflikt”, “Evropa i stvarnost” i “Regionalna saradnja”, učesnici su slušali predavanja i razvijali multi-perspektivne diskusije na engleskom jeziku sa uvaženim stručnjacima iz različitih oblasti, kao i razmijenili znanja i iskustva sa mladim ljudima iz susjednih zemalja.

Mladi ambasadori pomirenja imali su susrete sa predstavnicima različitih institucija i organizacija u Srbiji: Fond za humanitarno pravo, Tužilaštvo za ratne zločine, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ambasada Republike Hrvatske, Narodna skupština Republike Srbije, Vlada Republike Srbije, OSCE misija u Srbiji, ISAC FUND, Centar za evroatlanske studije. Na taj način su stekli nova znanja i iskustva u diskusijama sa ministrom zaduženim za Evropske integracije, narodnim poslanicima, ambasadorima, pravnicima, političkim analitičarima, psiholozima i historičarima iz ovih institucija i organizacija. To im je otvorilo priliku da analiziraju i daju preporuke nadležnim/odgovornim institucijama o tome kako sistem treba da funkcionira.

Značajan dio programa je interkulturalni aspekt koji omogućava mladim ljudima iz regije Zapadnog Balkana da, uspostavljajući nove progresivne veze u regionu i kritički promišljajući o prošlosti i svom okruženju, nauče više o prošlim događajima i jedni o drugima, odbace postojeće predrasude koje postoje u našim društvima i, kao aktivni građani, budu na čelu promjena koje nas vode prema svjetlijoj budućnosti.

Haris Kušmić, jedan od učesnika iz Bosne i Hercegovine, smatra kako je ovo jedan od kvalitetnijih programa koji se nude mladima u regionu.

– Srećom, imao sam priliku da organizujem i da učestvujem na raznim projektima tokom proteklih godina. Mladi ambasadori pomirenja predstavlja jedan osvježavajući program sa iscrpnim i kvalitetnim procesom učenja koji se ne svodi na isprazne diskusije i već viđene metode usvajanja novih znanja. Upoznao sam mnoge mlade ljude koji su tolerantno-progresivni i drago mi vidjeti da postoji određen broj tih ljudi, ne samo u BiH, nego i šire. Također, projekat je izuzetno pristupačan, budući da jedini troškovi se većinski svode na plaćanje organizacijskih troškova, koji su u mom slučaju iznosili oko 40 KM. Toplo preporučujem svima da se prijave na novi konkurs čim izađe, navodi on.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X