Mladi ambasadori pomirenja: “Dođi u Beograd, upoznaj region!”

Program -Youth Reconciliation Ambassadors- (Mladi ambasadori pomirenja) je intenzivna studijska posjeta/seminar održan u Beogradu, od 8. do 13. decembra 2013. godine.


omladinski ambasadori pomirenja cover

Program “Youth Reconciliation Ambassadors” (Mladi ambasadori pomirenja) je intenzivna studijska posjeta/seminar održan u Beogradu, od 8. do 13. decembra 2013. godine.

Organiziran od strane Omladinskog odbora za obrazovanje, uz podršku Ambasade Velike Britanije u Republici Srbiji, izabrao je i okupio 20 učesnika (IV generacija) iz zemalja regije bivše Jugoslavije (Bosne i Hercegovine, Kosova*, Makedonije i Srbije) – mladih ljudi na univerzitetskim studijama, mladih profesionalaca, iz političkih partija i nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, EU integracijama i pomirenjem/suočavanjem s prošlošću.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Baveći se temama “Historija i ljudska prava”, “Ljudska prava i konflikt”, “Evropa i stvarnost” i “Regionalna saradnja”, učesnici su slušali predavanja i razvijali multi-perspektivne diskusije na engleskom jeziku sa uvaženim stručnjacima iz različitih oblasti, kao i razmijenili znanja i iskustva sa mladim ljudima iz susjednih zemalja.

Mladi ambasadori pomirenja imali su susrete sa predstavnicima različitih institucija i organizacija u Srbiji: Fond za humanitarno pravo, Tužilaštvo za ratne zločine, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ambasada Republike Hrvatske, Narodna skupština Republike Srbije, Vlada Republike Srbije, OSCE misija u Srbiji, ISAC FUND, Centar za evroatlanske studije. Na taj način su stekli nova znanja i iskustva u diskusijama sa ministrom zaduženim za Evropske integracije, narodnim poslanicima, ambasadorima, pravnicima, političkim analitičarima, psiholozima i historičarima iz ovih institucija i organizacija. To im je otvorilo priliku da analiziraju i daju preporuke nadležnim/odgovornim institucijama o tome kako sistem treba da funkcionira.

Značajan dio programa je interkulturalni aspekt koji omogućava mladim ljudima iz regije Zapadnog Balkana da, uspostavljajući nove progresivne veze u regionu i kritički promišljajući o prošlosti i svom okruženju, nauče više o prošlim događajima i jedni o drugima, odbace postojeće predrasude koje postoje u našim društvima i, kao aktivni građani, budu na čelu promjena koje nas vode prema svjetlijoj budućnosti.

Haris Kušmić, jedan od učesnika iz Bosne i Hercegovine, smatra kako je ovo jedan od kvalitetnijih programa koji se nude mladima u regionu.

– Srećom, imao sam priliku da organizujem i da učestvujem na raznim projektima tokom proteklih godina. Mladi ambasadori pomirenja predstavlja jedan osvježavajući program sa iscrpnim i kvalitetnim procesom učenja koji se ne svodi na isprazne diskusije i već viđene metode usvajanja novih znanja. Upoznao sam mnoge mlade ljude koji su tolerantno-progresivni i drago mi vidjeti da postoji određen broj tih ljudi, ne samo u BiH, nego i šire. Također, projekat je izuzetno pristupačan, budući da jedini troškovi se većinski svode na plaćanje organizacijskih troškova, koji su u mom slučaju iznosili oko 40 KM. Toplo preporučujem svima da se prijave na novi konkurs čim izađe, navodi on.

(STUDOMAT.ba)