Mitovi i istiniti uslovi za zaposlenje u NASA-i

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je da traži astronaute, a Business Insider je odlučio da istraži koji su to uslovi koje mora zadovoljiti potencijalni kandidat.


nasa

Postati astronaut je jedna od najpopularniji želja kod djece koja postaje fantazija što više ta ista djeca odrastaju smatrajući kako nisu sposobni da zadovolje rigorozne uslove koje traži takav posao. Gledajući filmove i serije stekli smo dojam da su astronauti, ili inače zaposlenici u NASA-i, bića sa nadljudskim sposobnostima, gotovo superjunaci. Međutim, to i baš nije tako.

Business Insider je malo “pronjuškao” i otkrio da su mnogi “poznati” uslovi za zaposlenje u NASA-i više mit nego realnost. Doduše, uslovi jesu teški, ali definitivno ne spadaju u kategoriju nemogućih.

Mit: Trebate imati savršen vid.

Istina: Od 2007. godine, prihvaćaju se i osobe koje su se podvrgle laserskom smanjivanju dioptrije, sve dok je prošla najmanje godinu dana od operacije.

Mit: Trebate biti određene dobi.

Istina: Nije postavljena dobna granica, te su odabrani kandidati stari između 26 i 46 godina. Doduše, treba vam najmanje tri godine iskustva u nekom vezanom poslu.

Mit: Trebate imati pilotskog iskustva kako bi bili astronaut.

Istina: Iskustvo je poželjno ali nije nužno. S druge strane, treba vam diploma nekog fakulteta prirodnog ili tehničkog smjera.

Mit: Treba vam vojno iskustvo

Istina: Vojno iskustvo je učestalo među astronautima, ali nije uslov. Ali, trebate proći astronautski test izdržljivosti.

Za zainteresovane, koji smatraju da mogu ispuniti kvotu, NASA počinje primati prijave od 14. decembra.

(AKTA)