Ministarstvo odbrane BiH nudi školovanje, siguran posao i karijeru u Oružanim snagama

Ministarstvo odbrane BiH, u saradnji sa partnerskim zemljama, svake godine raspisuje konkurse za školovanje kadeta na vojnim akademijama u inostranstvu, pružajući priliku mladim, svršenim srednjoškolcima, da se nakon školovanja i završenog studija zaposle u Oružanim snagama BiH.


Foto: Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine
Foto: Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine

U toku su konkursi za školovanje kadeta na vojnim akademijama u Republici Hrvatskoj i Republici Italiji, a u pripremi su konkursi za školovanje kadeta u Austriji i Srbiji, te Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i drugim partnerskim zemljama.

Na osnovu uslova konkursa biće odabrani kandidati koji će od naredne školske godine biti upućeni u zemlje studiranja, gdje će im biti osigurani smještaj, ishrana, povratne karte za dolazak u BiH tokom raspusta, te mjesečni finansijski iznos u vidu stipendije.

Ovim se pruža mogućnost svim zainteresiranim kandidatima, koji ispunjavaju uslove i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijema, da se školuju na izuzetno kvalitetnim vojnim akademijama, nakon čega imaju siguran posao u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u početnom oficirskom činu – potporučnik, čija početna plaća s pripadajućim naknadama iznosi više od 1300 KM.

Na konkurse se mogu prijaviti aktuelni maturanti srednjih škola, kao i već svršeni srednjoškolci, uz druge uslove koji su definirani konkursom (fizička spremnost,godine starosti, itd.).

Više informacija o uslovima konkursa mogu se doznati na internet stranici Ministarstva odbrane BiH – http://www.mod.gov.ba.

Školovanje kadeta na osnovu konkursa Ministarstva odbrane BiH u prijateljskim zemljama s kojima Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobru odbrambenu saradnju, prilika je za mlade ljude da se školuju na prestižnim fakultetima, ali i da imaju osiguran posao u Oružanim snagama BiH sa natprosječnom plaćom u BiH na početku karijere.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!