Mia Karamehić-Abazović: Studenti će imati mnogo bolji pristup obrazovanju

Studenti u BiH imat će veće mogućnosti razmjene, mogućnost naučnog i stručnog usavršavanja, poručila je Karamehić-Abazović.


mia karamehic abazovic

 – Penzioneri će imati bolji životni standard i bolju zdravstvenu zaštitu, studenti – mnogo bolji pristup obrazovanju na višem nivou, mogućnosti razmjene, mogućnost naučnog i stručnog usavršavanja. Generalno, svi u BiH će imati predvidljive zakone na koje se možemo osloniti, kao i zaštitu, kaže Mia Karamehić-Abazović, zastupnica u državnom Parlamentu, članica našeg izaslanstva u Vijeću Evrope, govoreći o tome šta dobija prosječni građanin BiH kada se ubacimo na evropske šine i tračnice, piše Oslobođenje.

U Parlamentu Vijeća Evrope se, kaže Karamehić-Abazović, razgovara o tome koliko je važno da BiH sada iskoristi priliku koja je, nažalost, nastala zbog tragičnog događaja – napada Rusije na Ukrajinu.

Potreba i potražnja

– Mi smo dio tog prostora, zaslužujemo biti dio tog prostora, koliko god bili skeptični sami prema sebi, a naročito kad se poredimo sa nekima koji su također ušli u EU. Često znam biti frustrirana nedostatkom strateškog pregleda u EU. Da smo iskoristili potencijal i da je EU bila malo aktivniji partner BiH i regionu, sada bismo imali integrirani evropski prostor, EU bi imala mnogo manje sigurnosnih izazova i nekih konkretnih izazova – transportni, migracije, granice… Mi smo potrebni i njima i sve više kako vrijeme odmiče, smatra Karamehić-Abazović.

– Ursula von der Leyen dolazi početkom novembra u BiH i donosi praznični paketić od šest milijardi eura, od čega dvije bespovratnih sredstava. Nema kamata, grant sredstva, projektna sredstva koja se neće dijeliti kako kojem političaru bude odgovaralo, nego za konkretne projekte. To su sredstva kojima će biti lakše pristupiti, nego što je to kroz pretpristupne fondove koji podrazumijevaju silnu birokratiju i kriterije. To pokazuje da paralelno sa političkim imamo i ekonomski napredak, barem da stignemo rep EU, zaključuje na kraju.