Međunarodni dan pismenosti: Koliko je nepismenih u BiH?

U saradnji sa osnovnim školama "Džemaludin Čaušević" iz Sarajeva i "Aleksa Šantić" iz Vojkovića, u organizaciji Caritasa i Ministarstva za obrazovanje FBiH, projekat GIZ podrška obrazovanju odraslima po drugi put u BiH obilježila je u Sarajevu Međunarodni dan pismenosti.


nepismenost

Danas po drugi put obilježavamo Međunarodni dan pismenosti u BiH, te želimo informisati prolaznike na koji način i gdje mogu naknadno završiti osnovnu školu, kazala je za Anadoliju Azra Ramić, stručni saradnik na projektu GIZ podrška obrazovanju odraslima.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U saradnji sa osnovnim školama “Džemaludin Čaušević” iz Sarajeva i “Aleksa Šantić” iz Vojkovića, u organizaciji Caritasa i Ministarstva za obrazovanje FBiH, projekat GIZ podrška obrazovanju odraslima po drugi put u BiH obilježila je u Sarajevu Međunarodni dan pismenosti, piše sarajevsko “Oslobođenje“.

Uličnom akcijom, kroz interaktivni rad sa djecom, kvizove i igre, namjera je animirati prolaznike kako bi se detaljnije informisali o projektu.

Podaci o broju nepismenih u BiH još uvijek nisu dostupni, jer popis stanovništva nije napravljen već 22 godine. Ramić je istakla kako je ovaj postotak, prema popisu iz 1991. godine, posljednjem popisu stanovništva u BiH, iznosio 9,9 posto.

– UNESCO-vi podaci iz 2012. godine govore da ima čak 15 posto nepismenih u BiH. U svakom slučaju, podatak je alarmantan i mislim da je potrebno da se informišemo o tome i napravimo nešto. Potrebna su nam ključna sistemska rješenja, da naknadno sticanje osnovnog obrazovanja i u FBiH bude besplatno, kao što je to slučaj u Republici Srpskoj, rekla je Ramić.

Savjetnica ministra za obrazovanje FBiH za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Lejla Hamzagić-Kovačević istakla je kako je zadatak sviju da rade na motivaciji.

– Kada je riječ o odraslim osobama, da konačno damo priliku svima da steknu osnovno obrazovanje. Kada je riječ o ostalim kategorijama stanovništva, federalno Ministarstvo ima niz aktivnosti i programa koji za cilj imaju opismenjavanje stanovništva. Neki od najznačajnijih su programi vezani za inkluziju, potom za opismenjavanje Roma, te programi za naknadno sticanje osnovnog obrazovanja, pojasnila je Hamzagić-Kovačević.

Prema nezvaničnim podacima, najveći broj mladog stanovništva koje je nepismeno pripada romskoj populaciji, kazala je Hamzagić-Kovačević. Ministarstvo kroz program opismenjavanja Roma podržava organizacije, udruženja i škole koje nude obrazovanje Romima, te podržava osnovce i srednjoškolce romske populacije.

(oslobodjenje.ba)