Međunarodna konferencija mladih “Mlada Evropa” u Sarajevu

Danas, 28.06.2014. u 15:00h u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu (ul. Sime Milutinovića Sarajlije br. 7.) službeno će biti otvorena međunarodna konferencija mladih Mlada Evropa.


Foto: BHRT
Foto: BHRT

Danas, 28.06.2014. u 15:00h u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu (ul. Sime Milutinovića Sarajlije br. 7.) službeno će biti otvorena međunarodna konferencija mladih “Mlada Evropa”.

Međunarodnu konferenciju mladih u Sarajevu koja se organizira u okviru inicijative “Mlada Evropa” će otvoriti državni ministar za evropske poslove Savezne Republike Njemačke iz Ministarstva vanjskih poslova i izaslanik za njemačko-francusku saradnju Michael Roth te državni sekretar za evropske poslove Republike Francuske Harlem Desir. Otvorenje međunarodne konferencije mladih svojim prisustvom će uveličati i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schwartz-Schilling.

Mlada Evropa je dio “Sarajevo 2014” programa kojeg finansira EU, a sprovodi Fondacija “Sarajevo – Srce Evrope” s partnerima koji organizuju svojevrsne komemorativne aktivnosti posvećene njegovanju evropskih vrijednosti različitosti, solidarnosti i pomirenja.

Konferenciju «Mlada Evropa» organizira Institut za razvoj mladih KULT u bliskoj saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini i Francusko-njemačkim uredom za mlade.

U skladu s uvjerenjem da je dijeljenje prošlosti ključno u oblikovanju budućnosti, konferencija se sastoji od dva segmenta: prva četiri dana posvećena su neizostavnom sudjelovanju na komemorativnim događajima koje organizira Grad Sarajevo. Nakon toga, učesnici/ce će promišljati o mogućnostima jačanja među-kulturološke svijesti, empatije i samo-osnaženja, doprinoseći na taj način društveno-ekonomskom i političkom razvoju u njihovim zajednicama, ali i šire.

– Smatramo da je vaše prisustvo na ovom događaju od velike važnosti kako bi se podigla svijest o mreži savezništava sklopljenih kroz inicijativu «Mlada Evropa» koja ima za cilj da nadahne trans-nacionalne saveze koji će promovirati proces evropskih integracija u omladinskom sektoru, navodi se u saopštenju organizatora.

(STUDOMAT.ba)