Održana Ljetna škola demokratije u Bosni i Hercegovini

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS je i ove godine organizovao petodnevnu ljetnu školu demokratije. Program ljetne škole je trajao od 20-24 juna.


ljetna skola demokratije bosna i hercegovina

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS je i ove godine organizovao petodnevnu ljetnu školu demokratije. Program ljetne škole je trajao od 20-24 juna. Na finalnoj smotri “Projekt građanin / Ja građanin“ učestvovalo je 340 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz 37 općina u BiH.

Piše: Ajla Džaferagić

Sedamnaesta godina građanskog obrazovanja u BiH je svečano otvorena u Parlamentu BiH gdje su pobjednički timovi predstavljali svoje projekte. Otvaranju je prisustvovao i Eric Catalfamo, v.d. šef Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u BiH. U narednim danima organizirane su radionice za mlade prema obrazovnom modulu “Učešće mladih u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou”.

Trka za mlade “Želim znati i djelovati” je organizirana u sklopu projekta uključenja mladih u vlasti i procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, pa su učesnici sukladno tome obišli općine Novo Sarajevo, Istočno Sarajevo, Ilidžu i Općinu Pale. Tokom posjete učesnici su razgovarali sa načelnicima i predstavnicima mladih i upoznali se sa načinima donošenja odluka i mehanizmima aktivnog učešća mladih u vlasti.

Cijeli program je popraćen sportsko – rekreativnim sadržajem. Organizirani su fitness programi, male škole izviđača, škola planinarenja te zabavne igre i različita takmičenja. Škola je svečano zatvorena u Trećoj gimnaziji Sarajevo dodjelom diploma učenicima i nastavnicima.

(STUDOMAT.ba)