Medicinu u RS-u studira 450 stranih studenata

Riječ je o studiju medicine na engleskom jeziku koji postaje sve popularniji.


unibl 1
Foto: Srna

Studije medicine na engleskom jeziku u RS-u iz godine u godinu postaju sve popularnije među strancima, koji se mahom odlučuju da znanje i vještine iz ove oblasti steknu upravo na javnim medicinskim fakultetima u Banjaluci i Foči.

Kvalitetna nastava, povoljna cijena i gostoprimljivi domaćini glavni su razlozi zbog čega se za obrazovanje za najhumaniji poziv studenti sa svih meridijana odlučuju u RS-u, gdje marljivo uče i upijaju znanje.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić istakao je da je ove godine na prvu godinu upisano čak 117 studenata iz inostranstva.

Prvi put imamo i studente iz Velike Britanije, Japana, Njemačke, Tunisa, Libije i Grčke. Inače, standardno imamo brucoše iz Italije, Indije, Bangladeša i Turske. Ove godine bilo je mnogo veće interesovanje za studije na našem fakultetu. Međutim, mnogo njih smo morali da odbijemo, jer nisu položili prijemni ispit ili su bili ispod liste, jer su kapaciteti ograničeni, kazao je Bokonjić.

Dodao je da je povećan i broj starijih studenata koji su studije započeli u svojoj ili nekoj drugoj zemlji pa su se odlučili da školovanje nastave na Medicinskom fakultetu u Foči, a među njima je bilo i Ukrajinaca.

Pred nama je veliki izazov jer bi studenti ove godine trebalo da krenu na kliniku, za šta smo ih pokušali maksimalno pripremiti, kaže Bokonjić.

Zajedno sa onima koji su i protekle tri godine medicinu učili pod svodom fočanskog fakulteta, koji je prvi u RS-u pokrenuo taj program na engleskom jeziku, ukupno ima 330 studenata iz inostranstva.

Do ove godine nastava na engleskom jeziku bila je samo na studijskom programu medicina, dok sada imamo i sedmoro upisanih na stomatologiji. Zbog kvaliteta nastave, dogodine planiramo da smanjimo kvotu na medicini, a pojačamo na stomatologiji. Na kraju krajeva, nama je akcenat na kvalitetu, a ne na broju upisanih stranih studenata, rekao je Bokonjić i dodao da će prvi strani studenti sa ovog fakulteta izaći za tri godine.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci ove godine na prvu godinu upisano je 76 studenata iz inostranstva, piše Glas Srpske.