Studenti iz Zagreba, Podgorice i Tuzle došli u Banjaluku da uče o demokratiji

Škola demokratije je okupila mlade ljude, spremne da izađu iz zone komfora i suprotstave se nametnutim narativima.


skola demokratije u Banjaluci 3 jpg 427x285 1

U Banjaluci je protekle sedmice održana 20. jubilarna Škola demokratije za studente iz regiona u organizaciji Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH.

Četiri dana su se studenti iz Banjaluke, Tuzle, Zagreba i Podgorice družili, učili i diskutovali o najizazvnijim aktuelnim temama, kao što su rat u Ukrajini, politička nadgornjavanja u BiH, populizam i pritisci vlasti na medije i aktiviste civilnog društva.

Kako su istakli i predavači u ovoj školi i Tanja Topić, voditeljica kancelarije Fondacije “Fridrih Ebert” u Banjaluci, Škola demokratije je okupila sjajne mlade ljude, spremne da izađu iz zone komfora i suprotstave se nametnutim narativima.

 – Mladi ljudi iz BiH, Hrvatske i Crne Gore su razmijenili mišljenja, znanja, iskustvo, kritički promišljali procese i događaje i razbijali predrasude i stereotipe, za šta sve rijeđe imaju priliku, rekla je Tanja Topić za Srpskainfo.

Ona je istakla da je većina njih izašla iz zone komfora, u kojoj ih oblikuje jednoobrazan i jednoznačan narativ i ideološko-nacionalna matrica.

 – Razmjenjivanje brojeva telefona i pozivi da jedni druge posjete u drugim državama veliki je iskorak u jačanju regionalnih odnosa u budućnosti, kaže Topić.

Zapravo, tek u ovakvim prilikama čovjek vidi da su nove generacije neopterećene stvarima, za koje smo predubijeđeni da jesu, tako da je ovo dobar način i za razbijanje sopstvenih predrasuda kako prema mladima, tako i u vjerovanju da je politika nepovratno uništila neke vrijednosti, zaključila je Tanja Topić.