Medicinski fakultet u Sarajevu se obratio Stomatološkom fakultetu UNSA: Platite obaveze ili neće biti nastave za vaše studente

Medicinski fakultet u Sarajevu pismenim putem se obratio Stomatološkom fakultetu u kojem traži plaćanje obaveza za nastavu u akademskoj 2018./2019. godini i potpisivanje ugovora za naredne dvije akademske godine. U suprotnom će se obratiti sudu i neće učestvovati u nastavi za studente Stomatološkog fakulteta.


medicinski fakultet

U saopćenju je navedeno da nastavno osoblje i svi drugi uposlenici Medicinskog fakulteta u Sarajevu tradicionalno – od osnivanja svih tih drugih fakulteta – izvode nastavu za studente drugih fakulteta za predmete i oblasti u kojima je Medicinski fakultet matičan. Najveći obim izvedene nastave je na drugim fakultetima medicinske grupacije: Stomatološkom, Farmaceutskom i Fakultetu zdravstvenih studija.

Udio nastave u ukupnom fondu sati, a prema broju studenata je slijedeći – za Stomatološki fakultet oko 30% nastave (oko 500 studenata, oko 3.600 sati nastave); Farmaceutski fakultet oko 17% (120 studenata, 900 sati nastave); Fakultet zdravstvenih studija 20% nastave (270 studenata, 1.500 sati nastave).

Dakle, radi se o najmanje 900 studenata drugih fakulteta koje educiraju nastavnici Medicinskog fakulteta i koji borave u prostorijama ove obrazovne ustanove, što je dodatnih 75% na blizu 1.200 studenata medicine, prenosi Klix.ba.

– Dakle, osim svojih 1.200 studenata medicine, svake akademske godine Medicinski fakultet obrazuje još skoro 1.000 studenata ovih drugih fakulteta, a sve u okviru novčanih sredstava koje Medicinski fakultet dobija samo za svoje studente. Drugi fakulteti, bez obzira što dobijaju novac da bi educirali svoje studente u svojim prostorima, taj novac ne dijele sa Medicinskim fakultetom. Medicinski fakultet nije dobio ni jednu marku za sve troškove za izvođenje nastave za ove studente ovih fakulteta za cijelu prošlu godinu, iako je platio komunalne i materijalne troškove izazvane boravkom skoro 1.000 dodatnih studenata u svojim prostorima, i platio ostale troškove realizacije te nastave (reagensi, epruvete, izradu svih preparata koji studenti koriste i sl.), u u novije vrijeme i troškove uzrokovane primjenom protuepidemijskih mjera, saopćeno je s Medicinskog fakulteta.

Istaknuto je da se dodatni rad nastavnika i saradnika i ostalih uposlenika takođe ne plaća, te da od Senata Univerziteta u Sarajevu već godinama ne dobijaju saglasnost za neophodna nova upošljavanja, tako da postojeće nastavno osoblje izvodi više od 10.000 sati nastave za edukaciju svojih 1.200 studenta medicine, radeći prekovremeno.

– Zbog ovoga Medicinski fakultet trpi dvostruku štetu: iscrpljuje vlastite materijalne resurse i time dovodi u pitanje ne samo sadašnje poslovanje, nego i vlastiti razvoj i budućnost, ali iscrpljuje i ljudske resurse. Sve to dovodi do objektivno pogoršanih uslova studiranja za studente medicine, jer nema dovoljno sredstava za praktičan rad, jer im predaju umorni, zauzeti i često nedostupni profesori, jer se njihov raspored nastave i ispita prilagođava potrebama studenata drugih fakulteta, stoji u saopćenju.

Kako drugi fakulteti i dalje odbijaju učešće u troškovima edukacije njihovih studenata, Medicinski fakultet im se ponovo obratio još jednim dopisom, a sličan dopis upućen je i ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Anisu Kriviću.

Dopis koji je upućen Stomatološkom fakultetu možete pročitati na linku.