Medicinski fakultet se javno ogradio od svojih profesora i ljekara

Medicinski fakultet se javno ogradio od ljekara i dva profesora te institucije koji su potpisnici peticije protiv vakcinacije djece.


Foto: Envato
Foto: Envato

Medicinski fakultet se javno ogradio od ljekara i dva profesora te institucije koji su potpisnici peticije protiv vakcinacije djece Pfizerovom vakcinom.

U saopštenju koje je potpisao dekan Fakulteta prof. dr Nebojša M. Lalić navodi se da se Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu uvijek zalagao za sveobuhvatnu primjenu vakcinacije kao civilizacijskog dostignuća u medicini, a kada se radi o aktuelnoj pandemiji COVID-19, brojni nastavnici i saradnici Fakulteta su uzeli učešća kako u definisanju terapijskih i preventivnih pristupa, tako i u njihovoj primjeni, uz snažnu podršku Fakulteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – U tom smislu smo bili izuzetno neprijatno iznenađeni kada smo dobili informaciju o postojanju Peticije protiv vakcinacije djece eksperimentalnim vakcinama protiv COVID-19 u Srbiji, koja sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji, koje nisu iznesene na stručnim skupovima već prezentirane javnosti na način koji može nanijeti nepopravljivu štetu ne samo vakcinaciji djece nego i toliko potrebnom ubrzanju vakcinacije protiv ove bolesti u cjelini, navodi se u saopštenju.

 – Posebno je nedopustivo što su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora Medicinskog fakulteta u Beograda, koji se na svoje zvanje otvoreno pozivaju, i od čijeg se postupka Fakultet energično ograđuje. Iako je više puta jasno izražen stav nastavnika i saradnika Fakulteta o pitanjima na koje se odnosi ova peticija, na inicijativu obje katedre i instituta, u daljem tekstu navodimo zajedničko saopštenje Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Katedre za mikrobiologiju i Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta, koje jasno izražavaju navedene stavove, zaključuje se.

Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, članovi Katedre za mikrobiologiju i Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu apsolutno ne podržavaju stavove iznesene u peticiji „Stop diskriminaciji i prinudi oko COVID-19 vakcinacije za djecu“, piše Glas-javnosti.rs.

 – Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju snažno podržavaju vakcinaciju protiv COVID-19 svih starosnih i drugih grupa za koje su vakcine odobrene, jer je to jedini način za efikasno i dugoročno rješavanje pandemije. Vakcine čija upotreba je odobrena su bezbijedne i korist od njihove primjene daleko premašuje bilo koji mogući rizik.

Peticiju je pokrenula grupa ljekara, od kojih su neki profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu, uključujući i jednog redovnog profesora na predmetu Mikrobiologija. U tekstu peticije iznesen je niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji. Sa potpunim ubjeđenjem i čiste savjesti, mi tvrdimo da je jedina nesumnjivo tačna tvrdnja u tekstu peticije ona koja se odnosi na „lažno predstavljanje medicinskih istina“ i „širenje pseudonauke“.

Tekst ove peticije je pravi primjer i jednog i drugog. Kao nastavnici i saradnici najvećeg medicinskog fakulteta u zemlji treba da se zapitamo kako i zašto se bilo ko sa medicinskim obrazovanjem odluči da podrži ovakvu inicijativu, ali nam je takođe dužnost da kažemo da ovakav pseudonaučni i pseudokritični pristup značaju, dijagnostici i prevenciji oboljenja COVID-19 nanosi stvarnu i ozbiljnu štetu zdravlju svih nas, stoji u saopštenju Medicinskog fakulteta koje je potpisalo 24 od 25 članova Katedre za mikrobiologiju i svih devet članova Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta.

U peticiji “Stop diskriminaciji i prinudi oko COVID-19 vakcinacije za djecu” koju je pokrenulo 50 ljekara i roditelja ističe da vakcina protiv COVID-a nije ispitivana na djeci i nije bezbijedna za uzrast od 12-16 godina jer se sada eksperimentalno istražuje, kao i da tek decembra 2023. kompanija Pfizer ima obavezu da podnese rezultate testiranja vakcine protiv virusa korona.