Medicina i inžinjering u simbiozi: Izumljen biosenzor za brže otkrivanje karcinoma

Trenutne klinički korištene metode detekcije ovog proteina su dugotrajne i koriste označene reagense za analizu.


1 2
Foto: Science Today

Povećani nivo CD44 proteina u serumu primjećen je kod nekoliko karcinoma i povezan je sa opterećenjem tumora i metastazama. Trenutne klinički korištene metode detekcije ovog proteina su dugotrajne i koriste označene reagense za analizu. Stoga je važno istraživanje novih i brzih metoda za njegovu kvantifikaciju.

Ova studija izvještava o prvom biosenzoru optičkih vlakana za detekciju CD44 proteina, baziran na uređaju sferičnog optičkog vlakna. Senzor se lako proizvodi od jeftinog materijala (jednomodno vlakno koje se široko koristi u telekomunikacijama) na brz i robustan način pomoću CO2 laserskog spoja.

Proizvedeni senzor je odgovorio na promjenu indeksa prelamanja sa osetljivošću od 95,76 dB/RIU. Sferni vrh je dodatno funkcionaliziran anti-CD44 antitijelima kako bi se razvio biosenzor i svaki korak funkcionalizacije je verificiran mikroskopom atomske sile.

Biosenzor je detektovao metu od interesa sa postignutom granicom detekcije od 17 pM uz samo manju promenu signala na dva kontrolna proteina. Ono što je najvažnije, koncentracije testirane u ovom radu su vrlo široke i unutar klinički relevantnog raspona koncentracija. Štaviše, konfiguracija predloženog biosenzora omogućava njegovu potencijalnu ugradnju u sistem za kvantitativnu detekciju ovog biomarkera u kliničkom okruženju.