Malbašić: S bubicom se može položiti nekoliko ispita, ali ne i 40

Internet je preplavljen oglasima u kojim se za male pare može nabaviti najsavremenija oprema za polaganje ispita.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Internet je preplavljen oglasima u kojim se za male pare može nabaviti najsavremenija “oprema za polaganje” ispita.

Riječ je o takozvanim “bubicama” koje, prema riječima prodavača kojem su se novinari “Avaza” predstavili kao zainteresirani studenti, garantiraju sigurno polaganje ispita.

Za model bežične bubice s bluetooth štapićem vlada ogroman interes. Nisu skupe, a efikasne su.

– Možda jedan od milion slučajeva bude otkriven, i to samo onda kada se neko pohvali da je nabavio bubicu za ispit. U suprotnom, nema šanse, rekao je prodavač.

Bubice se, prema riječima jednog od studenata Banjalučkog univerziteta, uglavnom koriste za polaganje teorijskih ispita. No, i savremena tehnologija, kada je s druge strane neznalica, može zatajiti.

– Poznajem kolegu koji je tek u trećem pokušaju s bubicom u uhu položio ispit. Imao je peh, jer mu očito nisu dobro šaptali, kaže ovaj student.

Dr. Vladimir Malbašić, vanredni profesor na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, sve pripisuje stavu prema studiranju.

– S bubicama koje čak pripadaju zastarjeloj tehnologiji mogu položiti nekoliko ispita, ali ne mogu 40. S ispita sam izbacio studenta koji je na ruci imao sat s mobilnim telefonom kojim je slikao zadatke i nazad dobivao fotografije rješenja. U satu su bile čak i puškice. Sat je, kako je priznao, platio 120 eura, kaže Malbašić i dodaje da su ti slučajevi prema njegovim saznanjima, uglavnom, prisutni na prvoj i drugoj godini studiranja.

Bubice se prodaju po cijeni od 25 i više maraka, a cijene zavise od modela. Mogu biti sitne kao vrh čiode i toliko efikasne da šaptač može biti čak u drugoj državi, a postoje i glomaznija pomagala koja se za određenu cijenu mogu unajmiti.

(avaz.ba)