Magistrica bez posla u struci, sada radi u cvjećari

Sve je veći broj visokoobrazovanih ljudi u BiH bez zaposlenja. Posao u struci je teško, pa skoro i nemoguće naći - slažu se mnogi. No, alternativa za sve one koji hoće da rade uvijek postoji.


Foto: N1
Foto: N1

Diploma magistra pedagogije, brojni certifikati i preporuke nisu bili dovoljni da Sanela Hadžimehmedović nađe posao u struci. Nakon odrađenog pripravničkog staža, te brojnih odbijenica za posao počela je raditi kao ispomoć u jednoj tuzlanskoj cvjećari. Danas je u toj cvjećari stalno zaposlena.

– Ovaj posao koji sada radim jednako volim. Jer kada vi njegujete i pružate pažnju djeci – to isto mogu primijeniti na biljke. Kada njegujete i uzgajate biljke i kada radite u takvom okruženju gdje vas potiču na nešto dobro i kreativno, ja nisam nesretna. Ali ne gubim nadu da ću raditi posao pedagoga, poručuje Sanela Hadžimehmedović.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Osnove cvjećarstva je usvojila, ali znanje stečeno na dodiplomskom i postdiplomskom studiju pedagogije ostaje neiskorišteno, a situacija nije ništa bolja ni kada su u pitanju kolege iz struke.

– Tužno je kada vidim neke svoje kolege i sretnem ih, vidim da mali procenat njih radi u svojoj struci. Ili ne rade nikako ili su otišli vani, a tamo vani ne rade svoj posao. A ako su u pitanju djevojke one su se udale i rodile djecu i to je ustvari to, dodaje Hadžimehmedović.

Prema podacima Agencije za statistiku, u februaru 2017. broj nezaposlenih osoba u BiH iznosio je skoro 510 hiljada. Od toga je više od 41 hiljade visokoobrazovanih, uključujući doktore nauka i magistre.

A kako se posao teško može dobiti redovnom procedurom, odnosno prijavom na konkurse – tu su zato društvene mreže, gdje mladi ljud putem oglasa “tražim posao kakav bilo” pokušavaju dobiti zaposlenje. Jer broj podjela obavijesti će očito prije uroditi plodom, nego čekanje poziva sa biroa za zapošljavanje.

Cijeli video prilog N1 televizije pogledajte ovdje.

(N1)