Lynda: Profesionalna online edukacija

Uputite se u tajne web developmenta, programiranja, dizajniranja, obrade fotografija, zvuka i videa, 3D modeliranja; naučite sve o AutoCadu, CSS-u i Flashu od stručnjaka koji će vam sve to objasniti na jednostavan i zanimljiv način.


lynda.com screenshoot

Uputite se u tajne web developmenta, programiranja, dizajniranja, obrade fotografija, zvuka i videa, 3D modeliranja; naučite sve o AutoCadu, CSS-u i Flashu od stručnjaka koji će vam sve to objasniti na jednostavan i zanimljiv način.

Lynda je web sajt za online edukaciju kojeg je još 1995. godine pokrenula Lynda Weinman. Ovo je jedan od onih pozitivnih primjera web kompanija koje iz godine u godinu sve više rastu, a dokaz za to su i više od četiri miliona pretplaćenih članova, kao i sve veća ulaganja u nju, piše portal INFO.ba.

Godine 2013. dobili su 103 miliona dolara od dvije ulagačke kompanije, nakon čega su pokupovali dosta manjih firmi, uključujući i jednu evropsku koja pruža online usluge učenja stranih jezika, pa sada imaju više od 500 zaposlenika širom svijeta.

Ako do sada niste čuli za Lynda.com, vrijeme je da ga posjetite ukoliko želite pristup kvalitetnim i profesionalnim tutorialima iz oblasti kao što su dizajn, biznis, 3D animacije, fotografija, strani jezici, razvoj igara i još mnogo, mnogo toga.

Na ovom sajtu možete, između ostaloga, naučiti sve o osnovama online marketinga, kako da se snađete u digitalnoj eri i na pravi način reklamirate svoj biznis i doprete do što većeg broja potencijalnih klijenata. Ili kako da iskoristite društvene mreže poput LinkedIna, Facebooka i Twittera za poboljšanje poslovnih prilika te pronalazak pravih zaposlenika. I to je samo jedan mali dio onoga što Lynda.com nudi.

Iako su neke kraće lekcije iz svake oblasti dostupne za besplatno gledanje, ovo je u suštini plaćeni online edukacijski sajt na kojem za $25 mjesečno registrovani članovi imaju potpuni pristup svim video lekcijama koje bi ih mogle zanimati. Međutim, može se tu pronaći i nekoliko zanimljivih, besplatnih trominutnih ili četverominutnih tutoriala, kao što je onaj na temu: “Using Who's Viewed Your Profile” na LinkedIn for Businessu.

Za svaku ponuđenu oblast imate izlistane opcije za početnike i napredne učenike, ili možete klinuti na opciju “Prikladno za sve” (Appropriate for all) kako biste sebi olakšali pronalaženje prave teme. Sa lijeve strane izlistanih lekcija primjetit ćete katance pored većine njih, što znači da ih nećete moći pogledati ukoliko niste pretplaćeni na sajt, ali ćete moći pogledati uvodni video u kojem je objašnjeno o čemu se tačno u nekoj oblasti govori. Naime, za svaki kurs imate kratko uvodno predstavljanje o tematskim cjelinama koje će biti spomenute, a pored obavezne video lekcije, ispod nje se nalazi i transkript svega što se spominje u videu.

Najbitnije je to što su svi video sadržaji visokog kvaliteta, a lekcije dobro sročene, koncizne i objašnjene na laicima razumljivom jeziku.

Sajt ima aplikacije za iOS i Android, a za godišnje Premium članove (paket košta $375 godišnje) nudi i opciju offline pregleda, tako da kurseve možete downloadati na svoje pametne uređaje. Tu je i grupni plan za članove: Lynda.com nudi instrukcije iz različitih oblasti organizacijama, kompanijama i školskim ustanovama koje žele poboljšati vještine svojih zaposlenika i učenika, a osim toga, nudi i svoje usluge kao poklone. Ako ste njihov član, dragoj osobi možete pokloniti neki od Lyndinih jednomjesečnih, polugodišnjih ili godišnjih paketa za učenje i proučavanje tema iz oblasti vezanih za njen/njegov posao ili hobi.

U svakom slučaju, ako vam je draže online učenje od odlazaka na predavanja, a u isto vrijeme želite dobiti kvalitetnu i visokoprofesionalnu poduku, Lynda.com bi mogla biti prava stvar za vas.

Posjetite: www.lynda.com

(info.ba)