Lejla Selmanović: Povorka ponosa je historijski korak za BiH

Lejla je doktorantica pravnih nauka u Francuskoj koja istražuje temu pariteta među spolovima u međunarodnom kontekstu radnog i socijalnog prava.


Foto: N1
Foto: N1

Prilikom prijenosa Povorke ponosa, u programu N1 televizije gostovala je pravnica Lejla Selmanović, saradnica međunarodnih organizacija i doktorantica pravnih nauka u Francuskoj, koja istražuje temu pariteta među spolovima u međunarodnom kontekstu radnog i socijalnog prava.

Kako zapaža, Bosna i Hercegovina je na evropskom putu i svaki korak naprijed je pohvalan i treba ga podrškom ispratiti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Mi idemo od nekog pukog tolerisanja različitosti ka priznanju različitosti – kako društvenom, tako i pravnom, a sve da bismo došli do jedne faze kada govorimo o sveobuhvatnom priznanju različitosti. Mnogo koraka je još pred nama, ali danas smo napravili jedan historijski koji je lijepo vidjeti, smatra Lejla Selmanović dodavši da bi bilo dobro da je na Povorci ponosa bilo još više političkih lidera u BiH.

Mišljenja je da bi politički lideri trebali biti zainteresovani za teme koje su bitne za ovo društvo.

 – Naročito imajući u vidu da obavljaju javne funkcije – oni bi trebali biti na mjestu događaja jer bi to bila važna i snažna poruka. Nisam sigurna ni koliko je šutnja nekih političara dobra. Istina, neki političari su se oglasili i poslali poruke podrške, ali takvih primjera je jako malo. Neki očito nisu ni odvažni ni hrabri da zauzmu stav o pitanjima relevantnim za ovo društvo, poručila je pravna ekspertica Lejla Selmanović u programu N1 televizije.

Podsjetimo, na Povorci ponosa koja je održana u Sarajevu bilo je svega nekoliko političara u Bosni i Hercegovini, među kojima su državni parlamentarci Saša Magazinović (SDP), Predrag Kojović (NS) i Damir Arnaut (NS). A Povorku ponosa podržali su i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) te zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić (NS), piše N1.